Hlavní obsah

Únik kyanidu z nádraží? To by musel být teroristický útok, říká železničář

Foto: Tomáš Svoboda

Do Bečvy 20. září vyteklo neznámé množství kyanidu.

Reklama

Mezi místními se šíří teorie o úniku kyanidu na nádraží ve Lhotce nad Bečvou. Železničáři to považují za nesmysl.

Článek

Unikl kyanid z kamionu nebo vagonu? Vylil někdo jed z mostu? Od ekologické havárie v Bečvě v pátek uplynou dva měsíce. Viník, který do řeky vypustil stovky kilogramů nebezpečné chemikálie, zůstává neznámý. S přibývajícím časem bez pachatele mezi místními bují různé teorie.

Hodně diskutovaný scénář hovoří o tom, že mohl jed uniknout z vagonů na nádraží ve Lhotce nad Bečvou. Železniční stanice leží vzdušnou čarou jen několik stovek metrů od mostu v Choryni, kde rybáři začali v neděli 20. září pozorovat hromadný úhyn ryb.

„Tuto spekulaci jsem slyšel, ale teorií je víc,“ potvrdil starosta Lešné Jaromír Zavadil (KDU-ČSL). Lhotka je místní částí Lešné. Na nádraží pokračuje modernizace koridoru mezi Valašským Meziříčím a Hranicemi.

Jak minulý týden upozornil deník Právo, nedaleko choryňského mostu pramení do řeky neoznačená výusť, která podle rybářů může mít spojitost s nádražím. Z frekventované stanice také vlaky přivážejí suroviny do chemičky DEZA, která spadá pod koncern Agrofert ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše. Továrna vinu na havárii odmítá.

„Společnost DEZA má vlastní železniční vlečku, kde jsou železniční cisterny přebírány od dopravců. Veškeré přepravované látky jsou zabezpečené v zaplombovaných cisternách. Z cisteren jsou stáčeny do zásobníků na jednotlivých provozech. Dešťové vody z naší železniční vlečky jsou svedeny do jímky, kde je kvalita těchto vod pravidelně monitorována,“ uvedl mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

O tom, jaké odpady do „železniční“ výusti tečou, nemají úřady jasno. „My víme a evidujeme jen dvě naše výpustě s dešťovou vodou z obce. Jestli tam vede ještě nějaká z nádraží, nedokážu říct,“ sdělil Zavadil.

Podle informací Seznam Zpráv se v minulosti stávalo, že se z odstavených vagonových cisteren ztrácel benzin. Železničáři však zvěsti o kyanidovém incidentu na nádraží rázně odmítají. „Že by něco vyteklo z vagonu? I když neznám detaily případu, považuji to z provozního i technologického hlediska za krajně nepravděpodobné. Něco takového na 99 procent vylučuji,“ uvedl výkonný ředitel Oldřich Sládek ze Sdružení železničních nákladních dopravců ČR.

Podle něj zajíždí do Lhotky nad Bečvou různí nákladní dopravci, ale je téměř stoprocentně vyloučené, že by z vlaku mohlo něco vytéct na násep. „To by musel být jedině nějaký teroristický útok. Nic jiného si nedokážu představit,“ dodal.

DEZA zároveň zdůraznila, že s čistými kyanidy nenakládá, vagony s jedem tak do areálu ani ven po kolejích neodjíždějí.

Starosta Lešné přitom nevěří policejní verzi, že vodu kontaminovala látka z rožnovské výpusti, která leží až tři a půl kilometru od míst, kde masivně začaly ryby hynout. Sám se kloní k možnosti, že chemikálie přitekla z okolí Lhotky. „Předpokládal jsem, že kriminalistům ke stopě pomůže rozbor kyanidu a vzorky vody, ale divím se, že se to zatím nevyšetřilo. Rožnovská výpust mi přijde nepravděpodobná kvůli vzdálenosti od místa úhynu,“ uvedl starosta.

+5

Na rožnovskou výusť policie ukázala pět dní po havárii. Zpochybňují ji rybáři i chemici, které Seznam Zprávy oslovily. Nyní není jasné, zda si policie za rožnovskou verzí stojí. Existenci více scénářů v pátek ve Sněmovně potvrdil sám ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Asi jste zaznamenali spekulaci o dalším možném zdroji znečištění. To je právě nejlepší důkaz toho, že policie pracuje s řadou scénářů,“ řekl ministrům.

Redakce se dotazovala policistů, zda stále prověřují i další výustě. „Všechny dostupné informace jsou již zveřejněny na našem webu. Z důvodu probíhajících vyšetřování se blíže nebudeme vyjadřovat,“ uvedl mluvčí policejního prezidia David Schön.

Vyšetřovatelé obarvili řeku

Že policisté dál ověřují zpochybňovaný scénář o „rožnovském“ potrubí, může svědčit i jejich úterní vyšetřovací pokus. Vodu tekoucí z výpustě obarvili netoxickým fluoresceinem, aby viděli, jak se látka ve vodním prostředí šíří. Experti tvrdí, že kyanid musel v řece zabíjet záhy, a ne po téměř čtyřech kilometrech níže po toku.

„Stejnou látkou mohou prověřit i neevidovanou výpusť, aby bylo jasné, odkud tam voda přitéká,“ vyzval Zavadil.

Policie na startu týdne vyloučila, že je na případ uvalené informační embargo. To ale rozlítilo starostu Valašského Meziříčí Roberta Stržínka (ANO). „Co jiného to je, když lidé na odboru životního prostředí mají podepsanou mlčenlivost pod milionovými pokutami a několikaletými tresty? Když se policie ptám, neřeknou mi vůbec nic. Tak je to embargo, nebo ne?“ ohradil se pro Seznam Zprávy.

Vyšetřování havárie kritizují i špičkoví chemici. Právě silný důkazní materiál přitom bude hrát pro odhalení viníka klíčovou roli. Jak potvrdil Stržínek i valašskomeziříčský vodoprávní úřad, inspekce životního prostředí u rožnovské výpustě – tedy na místě, kde podle policie jed řeku kontaminoval – v den havárie vzorky neodebírala. Žádný zaměstnanec inspekce tam totiž v neděli nebyl. „Jen jsme s nimi situaci konzultovali. Dorazili v pondělí dopoledne,“ potvrdil vedoucí odboru životního prostředí na radnici Petr Křístek.

Které úřady a na kterých místech vzorky odebíraly, není jasné. „Nezlobte se, k tomu se vzhledem k dohodě s policií nebudu vyjadřovat,“ dodal Křístek. Bližší informace nepodává inspekce ani policisté.

Znalecký posudek k případu má být hotový 20. prosince. Policie uvedla, že do té doby v případu nelze očekávat posun.

Reklama

Doporučované