Hlavní obsah

Únik z laboratoře vs. netopýr. Američané i Číňané podpořili svou verzi

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Zprávu opírající se o informace tajných amerických služeb připomínající teorii o úniku koronaviru z laboratoře Čína označila za „lži“. Wuchanský institut poprvé zveřejnil vlastní data podporující vlastní „nevinu“.

Článek

Tři výzkumníci Wuchanského virologického institutu (WIV) měli podle amerických zpravodajských služeb skončit s blíže nespecifikovanou nemocí v nemocniční péči už v listopadu 2019. Po této nedělní zprávě amerického deníku The Wall Street Journal (WSJ) odvolávající se na dosud nezveřejněné informace tajných amerických služeb tak po delší době znovu ožila otázka původu koronaviru, který se rozrostl ve světovou pandemii.

Nepřekvapivá reakce Číny na sebe nenechala dlouho čekat. V pondělí čínské státní médium Global Times citovalo ředitele Wuhan National Biosafety Laboratory Jüana Č‘-minga. „Četl jsem to, je to úplná lež,“ řekl Jüan pro čínské médium k článku WSJ. „Tato tvrzení jsou neopodstatněná. Laboratoř o nemocných vědcích nevěděla a já ani nevím, odkud takové informace pocházejí,“ dodal čínský výzkumník pro Global Times.

WSJ zveřejnil příběh v předvečer setkání 194 členských zemí WHO na Světovém zdravotnickém shromáždění. Téma vyšetřování původu koronaviru je jedním z plánovaných námětů k diskuzi právě probíhající schůze. Tyto informace podle WSJ dodávají na váze volání po rozsáhlejším vyšetření, zda virus způsobující nemoc covid-19 neunikl z laboratoře.

Podle americké strany mělo k událostem dojít jen pár měsíců předtím, než Čína oficiálně informovala o propuknutí pandemie v čínském Wu-chanu. Prvního wuchanského pacienta Čína nahlásila Světové zdravotnické organizaci začátkem prosince 2019. Americký web CNN však upozorňuje, že zpravodajské služby stále přesně nevědí, čím vlastně výzkumníci onemocněli.

Prvotní informace o onemocnění vědců zveřejnila administrativa bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Zpráva tehdy neuváděla počet nemocných výzkumníků, informovala však i o jejich onemocnění a symptomech, které mohly souviset s covidem-19 i s běžným sezónním onemocněním.

Dva příběhy

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien k tomu v pondělí na pravidelném briefingu uvedl, že zpráva je „naprosto v rozporu s fakty“. Podle Global Times američtí politici a média jen „opět usilují o posílení teorie úniku z laboratoře, a to navzdory tomu, že vědci z týmu WHO po svém polním výzkumu ve Wu-chanu dospěli k závěru, že únik z laboratoře je velmi nepravděpodobný.“

Vedle teorie o laboratorním úniku posílila i jiná, podporovaná čínskými vědci i Světovou zdravotnickou organizací. Zatímco americká média publikovala zprávu o podezřelé nákaze tří výzkumníků, vědci z virologického institutu ve Wu-chanu zveřejnili studii o objevu nové větve netopýřích koronavirů.

Podle výzkumníků jsou nově objevené viry vzdáleně příbuzné koronaviru, který způsobuje covid-19. Je to poprvé, co tento institut, který se dostal do centra nepodložených teorií, zveřejnil podrobnosti o virech, jež shromáždil už před několika lety. „Tyto výsledky naznačují, že koronaviry, které jsme nyní objevili u netopýrů, mohou být jen špičkou ledovce,“ napsal tým v příspěvku na serveru bioRvix. Tým tak poprvé poskytl i interní pohled do databank v útrobách institutu.

Nejnovější výzkum zkoumá osm virů shromážděných během návštěvy města v jihozápadní provincii Jün-nan v roce 2015, kdy vědci z WIV během tříletého období z okolí jeskyně shromáždili přes 1000 vzorků z netopýrů. Do práce se tým dal poté, co několik lidí po návštěvě jeskyně onemocnělo po kontaktu s dosud neznámým virem.

Při výzkumu jeskyně tým zjistil, že devět z nalezených virů patří do kategorie zahrnující viry způsobující těžký akutní respirační syndrom (SARS) a covid-19, uvedli vědci v časopise Nature už v listopadu. Nejbližším příbuzným Sars-CoV-2 způsobujícím covid-19 a uloženým ve wuchanské laboratoři je virus označovaný jako RaTG13. Podle wuchanských vědců však na RaTG13 teorii o laboratorním úniku stavět nelze.

„Spekulace“

Prapočátek pandemie covidu-19 tak zůstává neznámý a velice sporný i více než rok po rozšíření do celého světa. Podle nemalé skupiny vědců a vysokých amerických představitelů by mohla být pandemie zaviněna únikem z wuchanského ústavu či jiných laboratoří studujících netopýří viry – což čínská strana rázně popírá. Vědci terénní mise podporované Světovou zdravotnickou organizací ve Wu-chanu na začátku tohoto roku tuto teorii označili za „extrémně nepravděpodobnou“.

Virus dle nich s největší pravděpodobností pochází ze zvířete, jako je netopýr, a na člověka se dostal prostřednictvím jiného zvířecího mezihostitele. Podle mezinárodního týmu WHO jde o obvyklý způsob „přelévání“ viru.

I Světová zdravotnická organizace má však nemálo kritiků, podle kterých vyšetřování nebylo rozsáhlé natolik, aby laboratorní únik s jistotou vyloučilo. Zejména ve Spojených státech sílí hlasy v řadách prominentních vědců a zákonodárců vyžadujících prozkoumání i této možnosti.

„Spekulacemi“ o úniku z laboratoře se zabývají ve svém posledním článku i vědci z Wu-chanu. Dle nich ale žádné „důkazy teorii nepodporují“ vzhledem k tomu, že virus s 96% podobností se Sars-CoV-2, který se v laboratoři nachází, má jen velmi slabou schopnost vázat se na lidské buňky.

Osm nově popsaných a navzájem si podobných virů bylo se Sars-CoV-2 podobných nanejvýš na 77 procent a vědci uvádějí, že navíc žádný z nich nebyl izolován v jejich laboratoři. Z vědeckého článku však není jasné, proč úplná informace o genetické linii nebyla zveřejněná už dříve.

Dle názoru rozličných vědců má být publikace důkazem, že Wuchanský institut nedisponoval dostatečně blízkým příbuzným viru Sars-CoV-2, který by se mohl stát spouštěčem pandemie. „Aby byla obvinění WIV z úniku z laboratoře pravdivá, musel by tento institut vlastnit virus, který je Sars-CoV-2 více příbuzný než RaTG13,“ uvedl pro SCMP evoluční biolog Edward Holmes z University of Sydney s tím, že nejnovější viry jsou „Sars-CoV-2 dost vzdálené“.

„Rovněž to potvrzuje úžasnou rozmanitost zvířecích koronavirů v přírodě,“ řekl Holmes, který byl součástí týmu, který objevil čtyři nové netopýří viry úzce související se Sars-CoV-2 z více než 400 vzorků odebraných v Jün-nanu. WHO tento region označila za důležitou oblast pro další výzkum původu covidu-19, není však jasné, zda nějaké další práce na místě probíhají.

Wuchanští vědci ve svém textu také stáčí pozornost od netopýrů zpět k luskounům. V tělech těchto šupinatých savců byly na rozdíl od posledních netopýřích objevů nalezeny koronaviry se schopností vázat se na lidské buňky, uvedl tým.

Reklama

Doporučované