Hlavní obsah

Unikátní fotografie z vesmíru. NASA ukázala to nejlepší

NASA vydala knihu k výročí své existence. A také přistání na Měsíci. Jde o snímky ze šedesátých a sedmdesátých let.Video: Zuzana Lachnitová, NASA

 

Reklama

Vesmírná agentura NASA za dobu své 60leté existence pořídila několik set milionů fotografií a videí z vesmíru. Ty byly vždy zdarma k dispozici pro vzdělávací účely.

Článek

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA vydal knihu k výročí šedesáti let od svého vzniku a k padesátému výročí přistání na Měsíci, které bude letos v červenci. Kniha s názvem „Archivy NASA: 60 let ve vesmíru“ je plná fotografií, které mapují vývoj vesmírné agentury od jejího počátku až do současnosti, píše server televize CNN.

V knize je čtyři sta nejlepších snímků z NASA, včetně několika méně známých. Podle autora knihy Pierse Bizonyho se NASA zaměřila na pořizování fotografií až poté, co jí došlo, že snímky mají velkou výpovědní hodnotu o tom, co se děje ve vesmíru. Fotografie navíc vždy byly k dispozici zcela zdarma, protože byly součástí poznávací a vzdělávací mise.

„NASA si uvědomila, že fotky jsou důležitou součástí misí,“ řekl v telefonním rozhovoru pro CNN Bizony, „a že lidé na Zemi chtěli vidět, co se děje tam nahoře.“

Mezi fotografiemi v knize je i například ikonická fotografie z prvního přistání na Měsíci v roce 1969, na které je noha astronauta Buzze Aldrina, nebo fotografie planety Země, která je obklopená černým vesmírem z mise Apollo 17 roku 1972.

Plány NASA na daší výlety do vesmíru podle Bizonyho určitě existují. Tím odvážným je kolonizace Marsu, ta ale spíše připadne až dalším generacím. „Snaží se mluvit o tom, že by se dostali na Mars a kolonizovali ho, pravdou ale je, že to se současnou generací není možné,“ řekl Bizony, „protože nejsme schopní vyřešit problémy, které jsou s tím spojené,“ dodal.

NASA by se podle něj mohla opět vydat na Měsíc, bude ale záležet na financích.

Reklama

Související témata:

Doporučované