Hlavní obsah

Unikátní pohled na Česko. 51 míst, která se nejvíc změnila a z letadla je to vidět

Výběr 51 míst, která se za rok nejvíce změnila.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mapy.cz zaktualizovaly letecké snímky, těchto 51 míst se ze zachycených regionů České republiky změnilo nejvíce.

Článek

Nejoblíbenější česká turistická aplikace Mapy.cz společnosti Seznam.cz po roce opět přidala nové letecké snímky jedné třetiny České republiky.

Z ptačí perspektivy si lidé mohou prohlížet nové záběry Vysočiny, celého Jihočeského a Pardubického kraje i části královéhradeckého regionu, a to jak v mobilu, tak i v tabletu nebo na stolním počítači.

Mapová vrstva je obohacena o 82 132 nově pořízených snímků, které pokrývají území o rozloze 25 200 kilometrů čtverečních. Ortofota, jak se letecké snímky nazývají, byly pořizovány v období od května do října loňského roku a jejich celková velikost činí 1,3 TB.

Focení probíhalo ve vegetačním období, kdy mají stromy listy a zároveň je slunce dostatečně vysoko, aby objekty nebyly schovány ve stínu.

„Každý rok obnovíme zhruba třetinu snímků. Fotili jsme od jara do podzimu, kdy nám počasí přálo. Pořízení záběrů z letadla totiž vyžaduje nebe bez mraků a naprostou viditelnost. Vždy se soustředíme na jednu oblast, kterou dokážeme pokrýt v dostatečné kvalitě, aby byly snímky co nejostřejší a měly nejvyšší kontrast,“ říká Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz.

Nejlépe jdou změny pozorovat ve městech, která se rychle mění kvůli nové zástavbě.

Reklama

Doporučované