Hlavní obsah

Unikátní pohled na zimní Krkonoše. Takhle jste naše hory ještě neviděli

V zimě nejsou hory tichým místem bez života, což dokazuje několik druhů ptáků, které je možné pozorovat, jak na okolních stromech vytahují zpod kůry larvy brouků.

 

Reklama

Stezka korunami stromů v krkonošském středisku Janské Lázně sice otevřela letos v červenci, nejde však jen o sezonní záležitost. Atrakce je otevřená po celý rok. Teď v zimě chce poprvé návštěvníkům ukázat, že zasněžený horský les není v žádném případě místem bez života.

Článek

Výšlap po zasněžené dřevěné konstrukci návštěvníky zavede až nad vrcholky okolních stromů, z nichž mnohým je kolem 150 let. A jsou to právě stromy, které by měly být hlavním cílem návštěvy pětačtyřicet metrů vysoké stezky. „Je to stezka korunami stromů, ne rozhledna, na tu musíte až na Černou horu,” říká s lehkou nadsázkou Michal Skalka ze Správy Krkonošského národního parku, který je spoluautorem stezky, kvůli níž v lese padlo jen necelých 30 stromů.

Místo na vrcholky hor by se proto návštěvníci měli dívat na vrcholky stromů, které konstrukce o několik metrů přerůstá. Je to možné i díky jejímu tvaru, jenž má připomínat tvar hořce, modré zvonkovité květiny, kterou má Krkonošský národní park v logu. Ani v zimě nejsou zasněžené stromy jen tichým místem bez života, což dokazuje několik druhů ptáků, které - pokud budou návštěvníci hodně potichu lze pozorovat, jak na okolních stromech vytahují zpod kůry larvy brouků, jež tam měly přežít zimu.

Když se počasí zadaří, uvidíte ze stezky část východních Krkonoš včetně řady sjezdovek, které se nyní jen hemží pestrobarevnými postavami lyžařů. Jak ale připomíná Skalka z KRNAPu, Krkonoše jsou místem, které má nejtvrdší klima v celé střední Evropě, dnů s modrou oblohou si tady tak návštěvníci užijí méně než například v Alpách.

Atrakce se nachází v lyžařském středisku Janské Lázně, v zimě tak slouží jako zpestření lyžařům, kteří si chtějí hory alespoň na chvíli užít jinak než jen ze svahu. Čeká je skoro 1 500 metrů dlouhá vycházka mezi stromy starými až 150 let. Stezka korunami stromů je otevřena celoročně, zavírá pouze na Štědrý den. Stezce nevadí ani sníh, který pracovníci pravidelně odklízejí frézou.

Reklama

Doporučované