Hlavní obsah

Unikátní pokus boří staletou teorii, jak shořelo Národní divadlo

Simulace požáru Národního divadla: Jak zničení Zlaté kapličky pamatují dějiny a jak se celá událost nejspíš odehrála?Video: Josef Klíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

12. srpen 1881. Den, kdy se odehrál zřejmě nejznámější požár na území dnešní republiky. Zjistili jsme, v čem se doboví vyšetřovatelé požáru mohli splést.

Článek

Bylo léto 1881 a právě dokončené Národní divadlo shořelo. Ještě to odpoledne klempíři dokončovali měděné bleskosvody. A použili letovací kamínka. V půl páté měli hotovo, tři hrsti žhavého uhlí zalili vodou a nasypali do okapu. V pět hodin začalo pršet a okapem navíc tekla voda. V tu dobu několik svědků zpozorovalo kouř a později plameny z divadla.

Na základě unikátního pokusu, který se odehrál o více než sto let později, však vychází najevo, že se požár musel odehrát jinak, než jak jej uzavřel soud. A jak se obecně tvrdí.

Redakce ve spolupráci s hasiči z Technického ústavu požární ochrany v Praze nasimulovala stejné podmínky, jaké tehdy panovaly na střeše Národního divadla. A to do nejmenších detailů.

Co přesně se tehdy odehrálo a proč lze připustit domněnku, že Národní divadlo zapálil někdo jiný než klempíři?

Výsledek je překvapivý, pusťte si úvodní video.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 20:00.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Pusťte si celý pořad Záhady Josefa Klímy: Muž, kterého pronásleduje policie i vymahači. Jak shořelo Národní divadlo? A glosy Jiřího Přibáně a Alexandra Mitrofanova. Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované