Hlavní obsah

Jak vyšla naše předpověď, kdo se stane senátorem? Porovnejte tipy a výsledek

Foto: Profimedia.cz

Před týdnem jsme se pokusili předpovědět, kteří kandidáti a kandidátky získají v druhém kole senátorský mandát. Největší favoritka po 1. kole Miroslava Němcová potvrdila svou roli.

Reklama

aktualizováno •

Druhé kolo voleb do Senátu je za námi. Porovnali jsme prognózu dvou znalců politiky a volebních zákonitostí se skutečnými výsledky.

Článek

V následujících řádcích přinášíme znovu tipy, jak je ve středu sepsali naši dva redakční experti, a u každého obvodu nově přidáváme vyhodnocení (tedy jak volby skutečně dopadly.).

Obvod 3 - Cheb

Předpověď Petra Holuba: Místostarosta Chebu Miroslav Plevný (STAN) má před starostkou Velké Hleďsebe Jaroslavou Brožovou Lampertovou (ANO) dostatečný náskok tří tisíc hlasů. Voliči ANO navíc mívají ve druhém kole špatnou disciplínu.

Předpověď Tomáše Perglera: Nejzápadnější obvod bude mít poprvé senátora z jiné strany než z ČSSD. V letech 2008 a 2014 tu vyhrál bývalý učitel a někdejší starosta Stříbra Miroslav Nenutil, tentokrát ale skončil až třetí. Dobře nakročeno má vítěz prvního kola, vysokoškolský profesor Miroslav Plevný (STAN). Druhá finalistka, starostka Velké Hleďsebe Jaroslava Brožová Lampertová z hnutí ANO, dostala více než o třetinu hlasů méně. Plevného šance před druhým kolem ještě stouply poté, co ho podpořili neúspěšní kandidáti ČSSD a Pirátů.

Jak to dopadlo: Místostarosta Chebu Miroslav Plevný (STAN) vedl před starostkou Velké Hleďsebe Jaroslavou Brožovou (ANO) o deset procent už v prvním kole a nakonec vyhrál o čtyřicet procent. V Chebu se ukázalo, že soupeři kandidátů ANO mohou ve druhém kole počítat s bonusem 30-40 procent hlavně díky přílivu voličů, kteří chtěli hlasovat „proti Babišovi“. Nic podobného Česko nezažilo. Před osmi lety mohli soupeři ODS počítat s bonusem 20 procent.

Obvod 6 – Louny

Předpověď Petra Holuba: Nejbarvitější postava mezi úspěšnými kandidáty z prvního kola, lounský galerista a majitel vydavatelství Guerilla Records Vladimír Drápal (ODS), zvaný „Lábus“, ztrácí na chirurga rakovnické nemocnice Ivo Trešla (STAN) pouze 111 hlasů. Díky profesionální kampani ODS má více než poloviční šanci vyhrát.

Předpověď Tomáše Perglera: Šance traumatologa z rakovnické nemocnice Ivo Trešla a lounského galeristy, vydavatele a undergroundové „máničky“ Vladimíra Drápala jsou optikou prvního kola hodně vyrovnané. Favoritem je nicméně Trešl, který je patrně přijatelnější a také důvěryhodnější pro širší vrstvy. A to přesto, že se Drápal alias Lábus snažil o přesvědčivou a nápaditou kampaň a má podporu lidí z předlistopadového disentu. Kdyby kandidoval v Praze, měl by šance mnohem vyšší. Už tak je malý zázrak, že se do druhého kola dostali dva kandidáti z pravé části demokratického spektra. Zejména Lounsko platí za voličskou baštu hnutí ANO a Hradu. V posledních volbách do Sněmovny dostalo ANO v lounském okrese 38 procent hlasů, druhá byla Okamurova SPD s necelými 13 procenty. Senátní obvod ale zahrnuje i okres Rakovník a část Kladenska, kde jsou preference o něco bližší hlavnímu městu.

Jak to dopadlo: Galerista Vladimír Drápal (ODS) prohrál o tři tisíce hlasů souboj s chirurgem rakovnické nemocnice Ivo Trešlem (STAN), i když v prvním kole měli stejnou podporu. V tomto případě nevyšla prognóza Seznamu zprávy, že kampaň ODS před druhým kolem bude stejně efektivní jako před dvěma lety.

Obvod 9 – Plzeň-město

Předpověď Petra Holuba: Současný senátor a starosta městské části Plzeň-Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS) vyhrál už první kolo nad podnikatelem IT Danielem Kůsem (Piráti) o pět tisíc hlasů. Porazit ho může jen živelná katastrofa.

Předpověď Tomáše Perglera: Ano, výsledek dosavadního plzeňského senátora Lumíra Aschenbrennera z prvního kola naznačuje, jak dopadne volba v sobotu. Právník a internetový podnikatel Daniel Kůs sice na západě Čech patří mezi známé představitele Pirátské strany a postoupil s pěkným výsledkem nad 20 procent, na zkušeného starostu plzeňské části Slovany se ale sotva může dotáhnout. Bývalý ekonom ze Škodovky, který leckoho zaujme i dlouhým plnovousem ve stylu americké rockové kapely ZZ Top, má nespornou výhodu i v tom, že se kromě domovské ODS může opřít také o podporu TOP 09, lidovců nebo místních autorit včetně šéfa plzeňského hokejového klubu HC Škoda Martina Straky.

Jak to dopadlo: Současný senátor a starosta městské části Plzeň-Slovany Lumír Aschenbrenner (ODS) vyhrál už první kolo nad podnikatelem IT Danielem Kůsem (Piráti) o pět tisíc hlasů. To je náskok, se kterým ještě nikdo ve druhém kole neprohrál a Plzeň dějiny nepřepsala. Obhájce získal ve druhém kole o tři tisíce voličů navíc.

Obvod 12 – Strakonice

Předpověď Petra Holuba: Pro starostu Luboše Peterku z Radomyšle (KDU-ČSL) bylo životním úspěchem už to, že postoupil do druhého kola. Tam však narazí na ředitele strakonické nemocnice Tomáše Fialu (ODS), který si stejně jako plzeňský kolega přináší z prvního kola náskok pěti tisíc hlasů.

Předpověď Tomáše Perglera: Jihočeský obvod bude jedním z těch, které se přesunou z pomyslné držby ČSSD (a vládní koalice) k opozici. Dosavadní senátor Karel Kratochvíle skončil v prvním kole až na pátém místě. Vzhledem k náskoku, který předvedl v prvním kole ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala, se dá očekávat další posila do senátního tábora ODS. Pro občanské demokraty by to bylo obzvlášť potěšující, protože strakonický obvod v minulosti nikdy nezískali. Nejčastěji v něm vítězili socialisté (jako první jejich barvy hájil nynější šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský). Šance Fialova protikandidáta, starosty Radomyšle Luboše Peterky (za KDU-ČSL), jsou spíš jen teoretické.

Jak to dopadlo: Starosta Luboš Peterka z Radomyšle (KDU-ČSL) patří ke dvěma hrdinům druhého kola, když takřka vyrovnal ztrátu pěti tisíc hlasů z prvního kola a prohrál jen o 45 hlasů. Těsné vítězství ředitele strakonické nemocnice Tomáše Fialy (ODS) je dalším dokladem, že občanští demokraté druhé kolo podcenili.

Obvod 15 – Pelhřimov

Předpověď Petra Holuba: Na ČSSD přišly zlé časy, přesto zůstává bývalý šéf Senátu Milan Štěch favoritem ve svém tradičním senátním obvodě. V prvním kole vyhrál suverénně a ve druhém ho čeká nepříliš známý radní z Jindřichova Hradce Jaroslav Chalupský z neparlamentní Strany svobodných.

Předpověď Tomáše Perglera: Čest sociální demokracie může zachránit její služebně nejstarší senátor a bývalý předseda horní parlamentní komory Milan Štěch. Jako jediný z kandidátů ČSSD skončil v prvním kole první se ziskem nad 31 procent. Štěchovi příliš neuškodila ani konkurence v osobách exposlance za ČSSD Vítězslava Jandáka, který kandidoval za ANO, nebo bývalého jindřichohradeckého starosty Stanislava Mrvky, který pro změnu „přeběhl“ ze sociální demokracie do hnutí Změna 2020 Jiřího Zimoly. Někdejší odborářský šéf může těžit i z faktu, že středopravicové strany proti němu nepostavily kandidáty. Štěch je přitom jako odpůrce Miloše Zemana a Andreje Babiše přijatelný i pro leckterého voliče sněmovní opozice. Úspěch druhého finalisty, mimo region neznámého podnikatele Jaroslava Chalupského, by byl obrovským překvapením.

Jak to dopadlo: Na ČSSD přišly zlé časy a hlavním důkazem je porážka bývalého šéfa Senátu Milana Štěcha od nepříliš známého radního z Jindřichova Hradce Jaroslava Chalupského z neparlamentní Strany svobodných. Ani Seznam zprávy nepočítal s tím, že lidé dají svůj odpor k vládním stranám najevo i v případě zasloužilého sociálního demokrata a že Chalupský vyrovná ztrátu tří tisíc hlasů z prvního kola.

Obvod 18 – Příbram

Předpověď Petra Holuba: Těžké rozhodování na Příbramsku mezi exstarostou Sedlčan a zároveň současným senátorem Jiřím Burianem a jeho vyzyvatelem, starostou Petrovic Petrem Štěpánkem (STAN). Petrovický konšel si ovšem nese z prvního kola náskok 2 500 hlasů, a je tak jasným favoritem.

Předpověď Tomáše Perglera: Fenomén STAN zafungoval i na Příbramsku a Sedlčansku, kde do pozice mírného favorita vynesl starostu obce Petrovice a šéfa jednotky dobrovolných hasičů Petra Štěpánka. Obhájce senátorského křesla Jiří Burian z ODS se do druhého kola dostal jen tak tak – před třetím v pořadí, sociálním demokratem Stanislavem Holobradou, měl po sečtení náskok pouze 26 hlasů. Na Štěpánka mu přitom scházelo více než tisíc hlasů. Bude samozřejmě záležet, zda přijdou voliči jiných kandidátů a pro koho se rozhodnou. Méně vyhraněná pozice STAN nahrává spíše Štěpánkovi.

Jak to dopadlo: Současný senátor a bývalý starosta Sedlčan Jiří Burian (ODS) bez šance proti vyzývateli, starostovi Petrovic Petrovi Štěpánkovi (STAN). Opět se prokázala nepřipravenost občanských demokratů před druhým kolem, petrovický konšel byl ovšem po prvním kole s náskokem 2500 hlasů jasným favoritem.

Předpověď Petra Holuba: O mandát se přetlačují dva pravdoláskaři. Bývalý poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský (TOP 09) získal už v prvním kole 40 procent hlasů. To je ovšem pouze o 882 hlasů víc než druhý na pásce, současný senátor a bojovník proti korupci Václav Láska (SEN 21). Ten může výsledek zvrátit nápaditou kampaní, ale favoritem rozhodně není.

Předpověď Tomáše Perglera: Byl by to jeden z velkých politických návratů. Michael Žantovský v posledních letech vystupoval hlavně jako ředitel Knihovny Václava Havla. Jako několikanásobný velvyslanec patří k nejzkušenějším diplomatům, jako šéf Občanské demokratické aliance přičichl i k parlamentnímu životu. Necelých 40 procent hlasů z prvního kola by se v mnoha jiných obvodech jevilo jako východisko k jistému úspěchu, Žantovský má ale téměř rovnocenného soupeře v nynějším senátorovi Václavu Láskovi. Oba mají podporu několika politických stran, což hovoří pro nejisté očekávání, jak souboj nakonec dopadne. Za trochu kratší konec tahá bývalý vyšetřovatel a právník Láska, který dostal v prvním kole o necelých 900 hlasů méně.

Jak to dopadlo: Bývalý poradce prezidenta Václava Havla Michael Žantovský (TOP 09+ODS) získal už v prvním kole 40 procent hlasů. To bylo ovšem pouze o 882 hlasů víc než druhý na pásce, dosavadní senátor a bojovník proti korupci Václav Láska (SEN21). Duel přitáhl ve druhém kole nejvíc voličů a Láska se tak zřejmě stal nejpozoruhodnějším vítězem letošních bojů o Senát. Ani Seznam nepočítal s tím, že výsledek z prvního kola obrátí.

Obvod 24 – Praha 9

Předpověď Petra Holuba: Současný senátor David Smoljak (STAN) získal v prvním kole 43 procent hlasů a s takovou bilancí se v druhém kole neprohrává. Jeho konkurent, historik Eduard Stehlík si aspoň může vylepšit pozici pro příští pokus o vstup do velké politiky.

Předpověď Tomáše Perglera: Publicista a scenárista David Smoljak si opakuje volbu už po roce a půl. Loni se dostal do Senátu poté, co mandát uvolnila ze zdravotních důvodů Zuzana Baudyšová. Tentokrát předvedl v prvním kole přesvědčivý výkon a zisk zhruba 43 procent hlasů. Jistě mu pomohlo i spojenectví s Piráty nebo TOP 09, což jsou v hlavním městě velké posily. Jeho soupeř, známý vojenský historik a ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík, ale není bez šance. Jako člověk vystupující s rázností a téměř vždy v uniformě může imponovat i některým voličům z tábora Trikolóry nebo SPD. Pro ně může být ponětem i otevřená podpora Stehlíka od Václava Krásy, který kandidoval za Trikolóru a skončil třetí.

Jak to dopadlo: Současný senátor David Smoljak (STAN) získal v prvním kole 43 procent hlasů. Potvrdilo se, že s takovou bilancí se v druhém kole neprohrává. Jeho konkurent, historik Eduard Stehlík jako jeden z mála kandidátů ODS prokázal ve druhém kole slušný výkon a snížil Smoljakův náskok o dva tisíce hlasů.

Obvod 27 – Praha 1

Předpověď Petra Holuba: Bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS) obvykle uspěje v každých volbách, kterých se zúčastní. K vítězství v prvním kole jí chybělo necelých pět set hlasů a druhé kolo je formalitou. Současný senátor a bývalý rektor Karlovy univerzity Václav Hampl (KDU-ČSL) má smůlu, že dostal tak silnou soupeřku.

Předpověď Tomáše Perglera: Kromě Zbyňka Linharta, který jako jediný získal mandát senátora na Děčínsku už v prvním kole, byla Miroslava Němcová v sobotu nejblíž tomu, aby překonala hranici poloviny odevzdaných hlasů. Výsledných 48,6 procenta z ní dělá asi největší favoritku druhého kola. Proti sobě má přitom silného soupeře, jednoho z výrazných senátorů, bývalého rektora Univerzity Karlovy Václava Hampla. Ten Němcové nic nedaroval, neváhal ji kritizovat i za takové věci, jako minulé hříchy ODS. Z pohledu některých komentátorů však Hampl spíše nezvládal pozici slabšího (sám se ostatně přirovnal k biblickému Davidovi v souboji s Goliášem). Pravděpodobně mu nepomůže ani podpora řady vážených osobností. Naopak u Němcové se potvrzuje, že pokud si uznávaný politik zajistí pro kandidaturu širší politickou podporu, může to vést k téměř jistému úspěchu.

Jak to dopadlo: Bývalá předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) obvykle uspěje v každých volbách, kterých se zúčastní. K vítězství v prvním kole jí chybělo necelých pět set hlasů a druhé kolo bylo formalitou. Současný senátor a bývalý rektor Karlovy univerzity Václav Hampl (KDU-ČSL) její suverénní náskok ve druhém kole snížil, ale drama se nekonalo.

Obvod 30 – Kladno

Předpověď Petra Holuba: Advokátka Adéla Šípová (Piráti) může být jedinou novou senátorkou své strany. Do karet jí hraje okolnost, že Piráti mají nadprůměrné výsledky v pražských satelitech i na kladenských sídlištích, které tvoří její volební obvod. Po prvním kole má před exministrem dopravy a zemědělství Petrem Bendlem (ODS) slušný náskok, přesto nemá vítězství nad veteránem mnoha kampaní zdaleka jisté.

Předpověď Tomáše Perglera: Úspěch advokátky Adély Šípové, která kandiduje jako nezávislá za Piráty, lze bezesporu označit za jeden z nejzajímavějších výsledků prvního kola. Přitom Kladensko bylo na osobnosti dost „našlapaný“ obvod. Místo Jiřího Dienstbiera z ČSSD, který tu v minulosti dvakrát vyhrál, nebo staronového kladenského primátora Milana Volfa voliči upřednostnili politicky nezkušenou, ale zato aktivně vystupující právničku. Druhý finalista, poslanec Petr Bendl z ODS má naopak za sebou léta ve funkcích starosty, ministra dopravy a zemědělství nebo středočeského hejtmana a před druhým kolem se snažil své zkušenosti náležitě zdůrazňovat. Proti Šípové, která se v uplynulých letech názorově posunula od tradičního katolicismu k liberálním hodnotám, Bendl vytáhl i téma migrantů. I přes vystupování v roli farmáře mu ale řada voličů nezapomněla léta „kmotrovského“ vládnutí, konkrétně vazby na podnikatele Ivo Rittiga.

Jak to dopadlo: Advokátka Adéla Šípová (Piráti) se stala jedinou novou senátorkou své strany. Neúspěšným sparingpartnerem byl opět občanský demokrat, bývalý ministr dopravy a zemědělství Petr Bendl (ODS). Jeho porážka o 35 procent je výzvou občanským demokratům, aby se zamysleli nad výběrem kandidátů.

Obvod 36 – Česká Lípa

Předpověď Petra Holuba: Současným senátorem je Jiří Vosecký (STAN), kterého podporují vlivní Starostové Libereckého kraje. Tím je řečeno, že svůj mandát obhájí i proti tak silnému soupeři, jakým je legenda komunální politiky Vít Vomáčka (ODS), který brzy oslaví třicet let v čele obce Kravaře. Vosecký si přinesl z prvního kola nepřekonatelný náskok pěti tisíc hlasů.

Předpověď Tomáše Perglera: Silnější výchozí pozici má dosavadní senátor Jiří Vosecký. Nejen proto, že kandiduje za populární regionální hnutí Starostové pro Liberecký kraj, které s přehledem vyhrálo i krajské volby. Z prvního kola si Vosecký odnáší skoro dvojnásobný náskok v počtu hlasů. Oba kandidáti mají dlouholetou zkušenost z místní samosprávy. Vosecký byl starostou obce Okrouhlá, jeho protivník Vít Vomáčka vede nepřetržitě od roku 1991 obec Kravaře. Má tam stále pevnou pozici, v posledních komunálních volbách v roce 2018 tam jeho kandidátka dostala skoro 50 procent hlasů. Vomáčka je bezpochyby schopný starosta, může se pochlubit například hotovým silničním obchvatem, jeho záběr je ale příliš omezený. I když mu k překročení lokální úrovně pomáhá podpora ODS, jeho šance proti Voseckému jsou velmi nízké.

Jak to dopadlo: Příkladem kvalitního občanskodemokratického kandidáta je starosta Kravař Vít Vomáčka, který je druhým z hrdinů druhého kola, protože se mu skoro podařilo stáhnou náskok pěti tisíců hlasů. Jeho soupeřem byl navíc současný senátor Jiří Vosecký (STAN), kterého podporují vlivní Starostové Libereckého kraje.

Obvod 39 – Trutnov

Předpověď Petra Holuba: Souboj starostů Jana Sobotky (STAN) z Vrchlabí a Jana Jarolíma (ANO) ze Dvora Králové nad Labem vyhraje s přehledem ten první. Už z toho důvodu, že je současným senátorem, navíc měl v prvním kole přes 40 procent hlasů a ještě voliči ANO ve druhém kole nechodí.

Předpověď Tomáše Perglera: Na začátku roku 2018 Jan Sobotka překazil plán podnikatele Jiřího Hlavatého (za ANO) na návrat do horní parlamentní komory. Nyní míří Sobotka (za STAN) k dalšímu, tentokrát už šestiletému mandátu. Jeho soupeř, královédvorský starosta Jan Jarolím, sice také uhrál v prvním kole pěkný výsledek, proti stávajícímu senátorovi to ale bude mít velmi těžké. Sobotka zvítězil rozdílem třídy a nedá se předpokládat, že by se voliči ANO nějak masivně zmobilizovali na podporu Jarolíma.

Jak to dopadlo: Souboj starostů Jana Sobotky (STAN) z Vrchlabí a Jana Jarolíma (ANO) ze Dvora Králové nad Labem byl formalitou, protože Sobotka měl už v prvním kole náskok 16 procent. Podle obecně platného pravidla zvýšil náskok proti kandidátovi Babišova hnutí o dalších 35 procent.

Obvod 42 – Kolín

Předpověď Petra Holuba: Stylový venkovský souboj ředitele kolínské knihovny Pavla Kárníka (STAN) a praktického lékaře z Benátek nad Jizerou Igora Karena (ANO) vyhraje první z nich. Náskok přes tři tisíce hlasů z prvního kola je dostatečný, navíc volební obvod zasahuje do pražských satelitů, které vítězství kandidáta ANO nepřipustí.

Předpověď Tomáše Perglera: V Polabí půjde o souboj dvou méně výrazných uchazečů, a to i na místní poměry. Větší šanci má ředitel městské knihovny Pavel Kárník, jenž kandiduje za hnutí STAN. To je na Kolínsku velmi populární díky předsedovi Vítu Rakušanovi, do loňského roku kolínskému starostovi. I díky jeho podpoře Kárníkovi stačilo, aby v kampani vystupoval hlavně jako patriot, který chce dbát na zachování památek a přírody. Po vítězství v prvním kole už získal podporu několika neúspěšných kandidátů, včetně Emilie Třískové (původně ČSSD), které se nepodařilo obhájit mandát. Kárníkův protikandidát, lékař Igor Karen, má největší handicap v tom, že reprezentuje hnutí ANO. S největší pravděpodobností ho čeká porážka jako jiné kolegy z ANO, kteří neuspěli proti spojeným silám středopravicových stran.

Jak to dopadlo: Stejný případ jako v Trutnově. Ředitel knihovny v Kolíně Pavel Kárník (STAN) měl před praktickým lékařem z Benátek nad Jizerou Igorem Karenem (ANO) po prvním kole náskok pět procent, ve druhém vyhrál skoro o 60 procent.

Obvod 45 – Hradec Králové

Předpověď Petra Holuba: Záchranář a poslanec Jiří Mašek (ANO) by si zasloužil vyhrát i druhé kolo, a stát se tak jedním z mála nových senátorů ANO. Náskok z prvního kola však není příliš výrazný a politika nezná slitování. V regionu, kde měřeno krajskými volbami propadla obliba Babišova hnutí nejhlouběji, má lepší šanci vlivný právník Jan Holásek (Hradecký demokratický klub).

Předpověď Tomáše Perglera: Vítěz prvního kola, bývalý ředitel krajské záchranky Jiří Mašek by měl jistější výhru, kdyby kandidoval jako nezávislý. I jako poslanec hnutí ANO sice může dál spoléhat na svoji lékařskou autoritu, před druhým kolem se ale musel více potýkat s podvědomým fenoménem „antibabiš“. Jeho soupeř, investor a spoluzakladatel jedné z největších advokátních kanceláří v Česku Jan Holásek získal podporu nejen od poražených kandidátů Pirátů a KDU-ČSL, ale i bývalých hradeckých primátorů nebo někdejšího disidenta a šéfa Senátu Petra Pitharta. Mašek sice vystupoval v záchranářské vestě a přes Facebook ho ocenil například exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, oproti Holáskovi je ale přeci jen izolovanější.

Jak to dopadlo: Záchranář a poslanec Jiří Mašek (ANO) vyhrál v prvním kole, prokletí kandidátů ANO však neutekl ani on. V regionu, kde měřeno krajskými volbami propadla obliba Babišova hnutí nejhlouběji, ho vlivný právník Jan Holásek (TOP 09) porazil o 40 procent.

Obvod 48 – Rychnov nad Kněžnou

Předpověď Petra Holuba: Je to skvělá jízda bývalého náměstka policejního prezidenta Miroslava Antla, který byl senátorem za ČSSD, pak opustil potápějící se loď, založil vlastní hnutí Za občany a vyhrál první kolo nových voleb. Před svým soupeřem, venkovským učitelem Janem Grulichem (TOP 09) má sice náskok jen 803 hlasů, pokud však neztratí energii, může v těsném souboji vyhrát.

Předpověď Tomáše Perglera: Bývalý státní zástupce Miroslav Antl patří mezi ty kandidáty, kteří zavrhli podporu od ČSSD. Ostatní ztroskotali, jediný Antl dokázal svůj mandát prozatím uhájit i v jiném dresu. Před druhým kolem ale nemá zdaleka tak příznivou pozici jako dříve. Před šesti lety dostal už v prvním kole více než 16 tisíc hlasů, nyní získal jen 10 tisíc. I to sice stačilo na postup z prvního místa, ve druhém kole, kdy zpravidla chodí hlasovat mnohem méně voličů než v prvním, může Antl tentokrát skončit poražen. Zvlášť když kandidát TOP 09 Jan Grulich přitáhne aspoň nějaké voliče kandidátky z ODS, která skončila třetí v pořadí.

Jak to dopadlo: Ambiciózní Miroslav Antl, bývalý náměstek policejního prezidenta, býval senátorem za ČSSD, pak založil vlastní hnutí Za občany, vyhrál první kolo senátních nových voleb a Seznam zprávy ho tipoval na vítěze. Prokletí sociálních demokratů ale neunikl a prohrál s venkovským učitelem Janem Grulichem (TOP 09). Nešlo o tak velké pokoření jako u kandidátů ANO, přesto Antl prohrál jednoznačně o 20 procent.

Obvod 51 – Žďár nad Sázavou

Předpověď Petra Holuba: Don Quijote sociálnědemokratické politiky a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda se pokusí o nemožné a přes ztrátu dvou tisíc hlasů se pokusí porazit svého dosud úspěšnějšího soupeře. Zkouší to ovšem na Vysočině, kde může místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement počítat s disciplinovanou podporu členské základny své strany KDU-ČSL. Šmarda výsledek prvního kola obrátí, jen když ho nahlas podpoří prezident, který má poblíž Žďáru chalupu.

Předpověď Tomáše Perglera: Přijde ke druhým volbám na Vysočině více lidí ze Žďárska, nebo z Nového Města a okolí? V prvním případě by mohl mít snazší volbu místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement, ve druhém by se štěstí mohlo přiklonit na stranu místopředsedy ČSSD a starosty Nového Města na Moravě Michala Šmardy. Ten se kvůli odporu prezidenta Miloše Zemana nakonec loni nestal ministrem kultury. Šmarda se uchází o senátorské křeslo z horší pozice, a pokud ho nezíská, bude to po sešupu v krajských volbách a ztrátě většiny senátorských míst další prohra ČSSD. Naopak Klement nemá co zkazit a může jen překvapit.

Jak to dopadlo: Don Quijote sociálnědemokratické politiky a starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda neměl se ztrátou dvou tisíc hlasů z prvního kola šanci. Jeho ztráta proti místostarostovi Žďáru nad Sázavou Josefu Klementovi (KDU-ČSL) dosáhla ve druhém kole čtyř tisíc hlasů, resp. dvaceti procent. V souvislostech letošních voleb je to slušný výsledek.

Obvod 54 – Znojmo

Předpověď Petra Holuba: Také v obvodu, ze kterého s ostudou vypadl dřívější senátor Vladimír Železný, proti sobě stojí dva starostové. První kolo vyhrál Tomáš Třetina (TOP 09) z Moravského Krumlova o 1 400 hlasů před Janem Groisem (ČSSD) ze Znojma. Bude příkladem úpadku tuzemské levice, když v tak levicovém regionu zvítězí, byť těsně, kandidát pravice.

Předpověď Tomáše Perglera: Nakonec celkem vyhrocený souboj dvou lokálních politiků. Starosta Znojma Jan Grois, který přes své dlouholeté členství v ČSSD kandiduje jako nezávislý, musí stahovat celkem velký náskok starosty Moravského Krumlova Tomáše Třeiny z TOP 09. Asi proto se Grois rozhodl vytáhnout těžký populistický kalibr - letáky s obviněním, že Třetina chce otevřít Znojemsko migrantům. Vytýká mu také podporu přijetí eura. Pokud přesto vyhraje Třetina, který je známý vytrvalým úsilím o návrat Muchovy Slovanské epopeje na moravskokrumlovský zámek, bude to na místní poměry velká událost. Podobně jako Chebsko nebo Karvinsko dosud Znojemsko zásobovalo horní komoru levicovými senátory. V letech 2008 až 2014 dokonce region v Senátu zastupovala Marta Bayerová z KSČM.

Jak to dopadlo: Starosta Tomáš Třetina (TOP 09) z Moravského Krumlova vyhrál v prvním kole o čtrnáct set hlasů před Janem Groisem (ČSSD), starostou Znojma. Může sloužit za příklad úpadku tuzemské levice po sedmiletém vládnutí, když v tak levicovém regionu při druhém kole svůj náskok ještě zvýšil.

Obvod 57 – Vyškov

Předpověď Petra Holuba: Starosta Šlapanic Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) vyhrál v prvním kole jen o dvě stě hlasů nad onkologem Karlem Zitterbartem ze hnutí Starostů. Jako zkušeného politika ho mohou v druhém kole pouze vlastní chyby a podceňování soupeře připravit o vítězství.

Předpověď Tomáše Perglera: Volební obvod, který zahrnuje západní Vyškovsko a východní část okresu Brno-venkov, býval dlouho základnou ČSSD. Její zástupce Ivo Bárek byl senátorem za tento region od roku 2002. Z hlasování ale vzešla dvojice nových uchazečů, lidovecký architekt Jaroslav Klaška a dětský lékař Karel Zitterbart (za STAN). Získali srovnatelné množství hlasů, druhé volební kolo tak na Vyškovsku slibuje opravdu napínavý souboj. Oproti Klaškovi, který byl starostou Šlapanic a čtyři roky poslancem, má Zitterbart méně zkušeností. Role politického outsidera ale ve volbách neznamená automaticky nevýhodu.

Jak to dopadlo: Starosta Šlapanic Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) vyhrál v prvním kole o dvě stě hlasů nad onkologem Karlem Zitterbartem z hnutí STAN, ve druhém o 27 hlasů prohrál. Seznam zprávy s takovým výsledkem nepočítal. Není obvyklé, že v lidoveckém kraji může vyhrát kandidát jiné pravicové strany.

Obvod 60 – Brno

Předpověď Petra Holuba: Nejlepší souboj celých voleb, protože proti sobě stojí jasně definovaní zástupci levice a pravice. Není to úplně vyloučeno, ale bývalá disidentka a nedávná ombudsmanka Anna Šabatová (Zelení) by opravdu potřebovala menší zázrak, aby dohnala ztrátu dvou tisíc hlasů z prvního kola, když proti ní stojí tak přesvědčivý soupeř jako Roman Kraus (ODS), dlouholetý ředitel brněnských fakultních nemocnic.

Předpověď Tomáše Perglera: Na první pohled se může zdát, že ve druhém největším městě je jasným favoritem kandidát ODS a TOP 09, lékař Roman Kraus. Jenže Brno přece jen není Praha a z dřívějška víme, že jeho obyvatelé jsou v nemalém počtu ochotni podpořit i alternativní politické projekty, jako bylo například hnutí Žít Brno. V tomto obvodu navíc nikdy nezvítězil kandidát ODS. Bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, která kandiduje s podporou menších levicových formací, tak vůbec není bez šance. Navíc, když jí podpořili Karel Schwarzenberg, Petr Pithart, Marta Kubišová, Milan Uhde, nebo šéfové Pirátů a STAN. Kraus musí spoléhat spíš na lokální optiku voliče a autoritu známého lékaře a manažera ve zdravotnictví. Dvanáct let vedl Fakultní nemocnici Brno, z funkce odešel sám loni na podzim.

Jak to dopadlo: Měl to být nejlepší souboj celých voleb, protože proti sobě stáli jasně definovaní zástupci levice a pravice. Ovšem v současné atmosféře neměla bývalá disidentka a nedávná ombudsmanka Anna Šabatová (Zelení) mnoho šancí proti tak přesvědčivému soupeři jako Roman Kraus (ODS), dlouholetému řediteli brněnských fakultních nemocnic. Překonal slabost kandidátů ODS ve druhém kole a náskok dvou tisíc hlasů z prvního kola ještě o polovinu navýšil.

Obvod 63 – Přerov

Předpověď Petra Holuba: Pikantní souboj Agrofertu a občanské společnosti prožívá Přerov. V barvách ANO postoupil do druhého kola Petr Vrána, přerovský radní a manažer chemičky Precheza, která pod Agrofert patří. V Přerově má ANO takřka největší podporu v zemi, radní však má smůlu, že proti němu stojí známá obhájkyně lidských práv Jitka Seitlová (KDU-ČSL), která troje senátní volby už vyhrála. Také tentokrát má před druhým kolem slibný náskok.

Předpověď Tomáše Perglera: Kdyby Jitka Seitlová v roce 2002 nerezignovala na senátorský mandát, protože se stala zástupkyní ombudsmana, mohla být spolu s Milanem Štěchem dalším členem horní komory, který nastoupil už po prvních volbách v roce 1996. Letos bývalá geoložka kandiduje už počtvrté a i tentokrát má před druhým kolem lepší karty. Na Moravě platí za váženou osobnost a může počítat s širší podporou, než jí pomáhá zajistit členství KDU-ČSL. Její soupeř Petr Vrána zosobňuje jako další jeho kolegové personální propojení hnutí ANO s koncernem Agrofert. Dříve pracoval v přerovské chemičce Precheza, do letošního roku byl také poslancem. Původně byl členem ODS.

Jak to dopadlo: V barvách ANO postoupil do druhého kola Petr Vrána, přerovský radní a manažer chemičky Precheza, která patří pod Agrofert. V Přerově má ANO takřka největší podporu v zemi a také radní Vrána bojoval ze všech jeho kandidátů nejlépe. Obhájkyně lidských práv Jitka Seitlová (KDU-ČSL) ovšem už troje senátní volby vyhrála a také tentokrát měla před druhým kolem náskok dvou tisíc hlasů. Ve druhém kole se jí ho už nepodařilo zvýšit.

Obvod 66 – Olomouc

Předpověď Petra Holuba: „Pepin z Hané“, starosta Nákla Marek Ošťádal (STAN), vyhrál v prvním kole nad kolegou z Medlova a zároveň náměstkem hejtmana Janem Zahradníčkem (ANO) o 1 600 hlasů. Při obvykle nízké účasti Babišových příznivců ve druhém kole se na tom už sotva něco změní.

Předpověď Tomáše Perglera: Starosta vesnice Medlov na Uničovsku Jan Zahradníček se pokoušel o zvolení do Senátu jako bezpartijní za hnutí ANO už před šesti lety. Dostal se do druhého kola, kde ho porazila lékařka Alena Šromová. Tentokrát už kandiduje jako člen ANO a Šromová se o znovuzvolení neuchází, Zahradníčkovy vyhlídky přesto lepší nejsou. Při srovnatelné volební účasti dostal v prvním kole zhruba o tisíc hlasů méně než v roce 2014. To mohlo potěšit jeho soupeře Marka Ošťádala, rovněž venkovského starostu a v regionu známého bigbíťáka. K Ošťádalovi se pravděpodobně přikloní voliči kandidátů ODS, potažmo lidovců, kteří do druhého kola nepostoupili, oba ale získali více než 17 procent.

Jak to dopadlo: „Pepin z Hané“, starosta Nákla Marek Ošťádal (STAN) vyhrál už v prvním kole nad kolegou z Medlova a zároveň náměstkem hejtmana Janem Zahradníčkem (ANO) o šestnáct set hlasů, tedy pět procent. Ve druhém kolem se opakoval efekt z Chebu, Trutnova, Kolína, či Hradce Králové a starosta Nákla vyhrál o 40 procent.

Obvod 69 – Frýdek-Místek

Předpověď Petra Holuba: Mají kvalitnějšího starostu v obci Dobrá pod příkrým kopcem Kyčera, anebo je lepší starostka z Frýdlantu, města pod Lysou horou? Uvidíme už o víkendu, teď je však těžké předvídat, protože v prvním kole dostali oba okolo sedmi a půl tisíce hlasů. Kdo chce, může favorizovat novou tvář Heleny Pešatové (STAN) z Frýdlantu před veteránem stranických bojů a současným senátorem Jiřím Carbolem (KDU-ČSL) z Dobré.

Předpověď Tomáše Perglera: Druhé senátní kolo na Frýdecko-Místecku slibuje celkem vyrovnaný souboj, což naznačují výsledky z kola prvního. Navíc se soupeří skoro o tutéž voličskou skupinu. Mandát obhajuje lidovec Jiří Carbol, někdejší poslanec a krátce také předseda stranické organizace KDU-ČSL v Moravskoslezském kraji. V roli vyzyvatelky je bývalá středoškolská učitelka Helena Pešatová s podporou STAN. Je to zároveň souboj místních politických elit, oba kandidáti jsou dlouholetí starostové. Carbol je starostou v obci Dobrá, Pešatová ve Frýdlantu nad Ostravicí.

Jak to dopadlo: Starosta obce Dobrá a starostka z Frýdlantu nad Ostravicí dostali v prvním kole dostali oba okolo sedmi a půl tisíce hlasů. Ve druhém kole získala Helena Pešatová (STAN) z Frýdlantu před současným senátorem Jiřím Carbolem (KDU-ČSL) z Dobré o 1200 hlasů navíc. Opět se ukázalo, že před Starosty si nemohou být lidovci jistí ani na Moravě či ve Slezsku.

Obvod 72 – Ostrava

Předpověď Petra Holuba: Ostrava je město lékařů, a proto dosavadního senátora, gynekologa Petera Kolibu (dříve ANO) nahradí buď blízký kolega, přednosta gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Ondřej Šimetka (ODS), anebo ředitel opavské psychiatrické nemocnice Zdeněk Jiříček (ANO), který v prvním kole soupeře porazil o 69 hlasů. Ovšem zkušenosti občanských demokratů v senátních soubojích jsou podstatně vyšší, než má hnutí ANO, které horní komoru podceňuje.

Předpověď Tomáše Perglera: Pokud bychom vycházeli z výsledků v prvním kole, vůbec nejvyrovnanější souboj by se měl odehrát v Ostravě. Zdeňka Jiříčka z ANO dělilo od druhého Ondřeje Šimetky (za ODS) jen 59 hlasů. Oba přitom měli přes 6 600 hlasů. Šéf opavské psychiatrické nemocnice Jiříček nastoupil místo dosavadního senátora za ANO Petera Kolibu, který nyní neúspěšně kandidoval za vlastní uskupení. Obvod, který zahrnuje západ Ostravy a východní část Opavska, měl v minulosti dvakrát senátora za ČSSD a jednou za ODS. Podobně jako třeba v obvodu Louny budou i tady lidé často hlasovat podle bydliště. Ve prospěch porodníka a účastníka misí organizace Lékaři bez hranic Šimetky může hrát početnější ostravská část.

Jak to dopadlo: Dosavadního senátora, gynekologa Petera Kolibu (dříve ANO) nahradí blízký kolega, přednosta gynekologické kliniky Fakultní nemocnice Ostrava Ondřej Šimetka (ODS). V prvním kole porazil ředitele opavské Psychiatrické nemocnice Zdeňka Jiříčka (ANO) jen o 69 hlasů, ovšem ve druhém kole měl jako jiní pravicoví politici se soupeřem z ANO snadnou práci a vyhrál o 35 procent.

Obvod 75 – Karviná

Předpověď Petra Holuba: Ondřej Feber (ANO) stihne leccos. Třicet let je starostou obce Stonava, před dvaceti lety byl v barvách Unie svobody senátorem za havířovský obvod, proč by teď v tričku jiného hnutí nemohl v horní komoře reprezentovat obvod Karviná? Těžko mu v tom zabrání dosavadní senátor, gastroenterolog místní nemocnice Radek Sušil (ČSSD), zvlášť když měl proti soupeři ze Stonavy v prvním kole sotva polovinu hlasů.

Předpověď Tomáše Perglera: V těchto volbách je to geograficky i politicky nejvzdálenější obvod od Prahy. Kandidát za některou ze středopravicových stran by neměl v hornickém a tradičně levicovém regionu šanci. Asi i proto zde má vládní hnutí ANO poměrně dobré vyhlídky, že vyhraje jeho kandidát Ondřej Feber. Bývalý výpravčí, důlní technik a starosta obce Stonava je přitom poměrně čilý politický turista. V roce 1990 spoluzakládal místní Občanské fórum, postupně vystřídal dresy konzervativní KDS, liberální Unie svobody (za ni byl v letech 2000 až 2006 už jednou senátorem), zemanovské SPOZ a nyní je členem ANO. Ze druhého místa s ním postoupil dosavadní senátor a chirurg z karvinské nemocnice Radek Sušil z ČSSD. Je tedy jisté, že senátorské místo za Karvinsko bude jedním z mála, které zůstane nynější vládní koalici.

Jak to dopadlo: Cenu útěchy získal v souboji dvou politiků vládní koalice Ondřej Feber (ANO), který byl už před dvaceti senátorem v barvách Unie svobody. První kolo vyhrál o dva tisíce hlasů, ve druhém měl však měl proti gastroenterologovi Radku Sušilovi (ČSSD) namále a porazil ho jen o 84 hlasů. Pro sociální demokraty je slabou útěchou, že ve druhém kole ztráceli podporu přece jen méně než větší vládní partner. Mandát nezískali v Karviné, ani nikde jinde.

Obvod 78 – Zlín

Předpověď Petra Holuba: Proč by měl prostý občan volit právníka Tomáše Goláně (SEN 21)? Ten je sice shodou okolností současným senátorem, stojí však proti němu mezinárodní odborník v oftalmologii Pavel Stodůlka (nezávislý). A lékaři mají v boji o Senát přednost. Přesto Goláň vyhrál první kolo s dostatečným předstihem. Pozornost voličů získal jako neohrožený bojovník proti riskantnímu plánu hejtmana Jiřího Čunka stěhovat nemocnici. Vyhraje i druhé kolo.

Předpověď Tomáše Perglera: Daňový poradce Tomáš Goláň je senátorem sice jen něco málo přes dva roky (nastoupil po bývalém šéfovi JZD Slušovice Františku Čubovi, který se v roce 2018 vzdal mandátu), rychle si ale vydobyl pozici politika, který o sobě umí dát vědět. Proslul například ostrou kritikou Andreje Babiše v kauzách Čapího hnízda nebo korunových dluhopisů, známý je také jako odpůrce tvrdých postupů daňové správy. Minule porazil favorizovanou lidoveckou kandidátku Michaelu Blahovou, nyní má nového a nečekaného soupeře v osobě politikou dosud netknutého Pavla Stodůlky. Tento špičkový oční chirurg a zakladatel kliniky Gemini s pobočkami v Rakousku překvapil už v prvním kole a proti Goláňovi se mu to může povést znovu.

Jak to dopadlo: Dosavadní senátor a právník Tomáš Goláň (SEN21) získal pozornost voličů získal jako neohrožený bojovník proti riskantnímu plánu hejtmana Jiřího Čunka stěhovat nemocnici. První kolo vyhrál s dostatečným předstihem a ani v přímém souboji ho mezinárodní odborník v oftalmologii Pavel Stodůlka (nezávislý) neohrozil. Další z příkladů, že v boji o Senát vždycky nestačí, když se kandidát postaví na start se stetoskopem na krku.

Obvod 81- Uherské Hradiště

Předpověď Petra Holuba: Král hazardu Ivo Valenta (Soukromníci) patří ke kontroverzním senátorům. Přesto dokázal při své obhajobě znovu vyhrát první kolo, byť minimálním rozdílem 106 hlasů před starostou Starého Města Josefem Bazalou (KDU-ČSL). Valenta porazil už minule lidoveckého místostarostu. To ovšem měl po prvním kole náskok osmi tisíc hlasů.

Předpověď Tomáše Perglera: Přijde podnikatel v oblasti hazardního a loterijního průmyslu Ivo Valenta o senátorský post na Slovácku? Na rozdíl od roku 2014, kdy vyhrál s přehledem, nemá tentokrát vítězství zdaleka tak jisté. V prvním kole mu hodně šlapal na paty lidovecký starosta Starého Města Josef Bazala. Ten může těžko konkurovat Valentovým finančním zdrojům, spíš by mohl jako dlouholetý znalec lidového tance a zpěvu podnikatelského magnáta trumfnout například upřímným vztahem k folkloru, což se v tomto kraji hodně cení. Valenta zaznamenal malý triumf v souběžných krajských volbách, kdy ho voliči vykroužkovali z nevolitelného místa do krajského zastupitelstva. Jako sponzor ODS si „zasloužil“ veřejnou podporu šéfa Senátu Miloše Vystrčila, zároveň mu fandí i Trikolóra. Je však otázka, zda se lidé na Slovácku všudypřítomného Valenty už trochu nepřesytili.

Jak to dopadlo: Král hazardu a dosavadní senátor Ivo Valenta (Soukromníci) získal první kolo, ovšem s minimálním rozdílem 106 hlasů. V lidoveckém kraji to možná mohlo stačit kandidátovi STAN, ovšem nad lídrem Soukromníků vyhrál starosta Starého Města Josef Bazala (KDU-ČSL) s přehledem o 20 procent.

Reklama

Související témata:

Doporučované