Hlavní obsah

Unikátní restaurace v Kábulu. Hosty obsluhuje robotická žena

Svět bez obalu: Hosty v kábulské restauraci obsluhuje robot. Jmenuje se Timea.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Restaurace v afghánském Kábulu na tuto zemi nabízí opravdu unikátní servis. Jedním ze zaměstnanců, kteří se starají o zákazníky, je totiž robot.

Článek

Robotický číšník se jmenuje Timea. Obsluhuje zákazníky v kábulské restauraci Times. Timea je ženský robot a byla dovezena z Číny. Kromě angličtiny hovoří i dvěma úředními jazyky Afghánistánu - darí a pašto. O setkání s ní je mezi hosty velký zájem.

„Lidé sem chodí, aby viděli, jak roznáší jídlo. Je to něco nového a moderního,“ říká majitel restaurace.

Zvláště mladí zákazníci mají zájem o vyspělou technologii. Dává jim pocit, že i v Afghánistánu dochází k pokroku. Někteří kritici se ale domnívají, že restaurace tak nahrazuje lidskou práci. S tím ale nesouhlasí manažer podniku.

„Je to dobrý kolega. Je to stejně užitečná technologie jako jsou počítače, notebooky, telefony nebo kamery. Neznamená to, že by kvůli tomu ale někdo ztratil práci. Využíváme tuto technologii pozitivním směrem,“ tvrdí manažer.

Zároveň dodává, že robot přináší i další výhody. Někteří konzervativní věřící nechtějí, aby je u stolu obsluhovala číšnice - s robotickou číšnicí se tento problém vyřešil.

Restaurace, které by si chtěly pořídit podobnou obsluhu, musí ale počítat s cenou okolo 6000 až 7000 dolarů za stejný model. To je částka, na kterou běžný Afghánec šetří 8 až 10 let.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované