Hlavní obsah

Unikátní sauna na kolečkách na břehu Labe: bez kachlíků, zato s koncerty

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Provozovatelky sauny a kulturní osvěžovny NUUK relaxují po saunování.

Reklama

Článek

Jedinečná sauna, ve které nenajdete vykachlíkovaný osvěžovací bazének, ale poslechnete si tam koncert, opečete buřty a nejspíš se seznámíte s někým sympatickým. To je královéhradecký NUUK, který na břehu Labe stojí už pět let.

„Když jsem studovala a pracovala ve Finsku, oslovila mě tamní saunová kultura. Je úplně jiná než zdejší obvyklé pojetí sauny ve smyslu wellness, je to hodně společenská, komunitní věc. Měli jsme tam srazy se spolužáky, oslavy narozenin,“ vysvětluje prvotní inspirace pro vznik NUUK Aneta Kohoutová. „Součástí toho je i to, že sauna tam bývá v přírodě, nejlíp u jezera, kam se po saunování lidé běží ochladit. K sauně se musí dojít třeba lesem, není to jako někam přijet autem, rychle se vysaunovat a hned jet zase domů,“ doplňuje Natálie Kratochvíle.

Oběma kamarádkám se podařilo kousek Finska přenést na trochu nepravděpodobné místo - břeh Labe na okraji Hradce Králové. Od listopadu 2016 stojí na louce, k níž musíte z města dojít pěkný kousek po rozježděné (a v době naší návštěvy notně bahnité) cestě, sauna a kulturní osvěžovna NUUK.

Sympatické místo, které se rychle stalo drobnou královéhradeckou atrakcí a součástí místního společenského života, jsme navštívili krátce před koronavirovou krizí. Právě tento víkend se sauna a osvěžovna po vynucené pauze vrátila k provozu.

NUUK má nezaměnitený, přírodní, trochu alternativní a příjemně rukodělný šmrnc. Sauna je samozřejmě dřevěná, ochladit se z ní jdete po schůdkách přímo do Labe, kávu a domácí koláč si pak můžete dát v útulné, vytopené maringotce, která funguje jako osvěžovna. Na místě přitom není elektřina nebo tekoucí voda. „To, že NUUK vypadá takhle, je vlastně výsledek toho, jak je u nás nastavená legislativa. Sauna je na kolech, tedy pojízdná, protože na stálou potřebujete mít vykachličkovaný ochlazovací bazének a spoustu dalších náležitostí. Na to jsme neměly prostředky, ale ani jsme to tak dělat vlastně nechtěly. Náš záměr nebyl vytvořit další wellness,“ popisuje Natálie.

V malé sauně s osobní, přátelskou atmosférou se její návštěvníci začínají mezi sebou přirozeně bavit a seznamovat, tvoří se komunita. Kdo chce své soukromí, může ho mít, ale neplatí tu třeba pravidla, že v sauně musíte být jen nazí a potichu. A obě provozovatelky (slovo podnikatelky v nich budí spíš smích a připomínají, že ručníky každý den odváží vyprat k sobě domů) si pochvalují, že se v NUUKu potkají lidé, kteří by se jinak asi nesešli: „Myslely jsme původně, že to děláme spíš pro mladé lidi, jako jsme my. Ale chodí sem i hodně lidí kolem padesátky, takoví ‚přírodňáci‘. S našimi štamgasty jsme se ale postupně docela skamarádily.“

Atmosféru sauny a osvěžovny NUUK jsme pro vás zachytili obrazem i zvukem. K prohlížení fotogalerie si pusťte audio v přehrávači nad textem.

Je třeba zdůraznit, že NUUK zdaleka není jen prostorem pro saunování. „V Hradci nám chybělo místo pro kulturu, které bychom mohly řídit samy a realizovat v něm svoje nápady,“ vzpomíná Aneta. „Začaly jsme tu organizovat malé, komorní koncerty u ohně. Se speciálními akustickými sety tu vystupují třeba hudebníci, kteří jinak akusticky nehrají, a malý koncert u ohně má úplně jinou atmosféru než v klubu.“ Hudbu si můžou návštěvníci užít i přímo při saunování, reproduktor je v sauně i na molu u řeky.

„Mrzí nás, že na kulturu sem nechodí tolik lidí, kolik bychom si představovaly, ale to je asi obecně hradecký nešvar. Ale zase můžeme dělat opravdu program podle svého. Nejlepší akce byla mistrovství světa v toustování. To na Facebooku vypadalo jako úplný hit, ale nakonec nás tu bylo asi dvacet. Na druhou stranu jsme nemusely jíst tolik toustů,“ smějí se Natálie a Aneta.

A právě menšími akcemi pod širým nebem bude NUUK po pauze vynucené protipandemickými opatřeními pokračovat. Návštěvníci se budou moct kulturně osvěžit u venkovních filmových projekcí s doprovodným programem nebo při koncertech, posezením u táboráku - a samozřejmě konečně i saunováním.

Reklama

Doporučované