Hlavní obsah

Unikátní sbírka fotbalového lovce podpisů: z 855 reprezentantů mu jich schází pouhých šest

Rozhovor se sběratelem autogramů slavných fotbalistů.Video: Jan Fuka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Miroslav Beneš je český sběratel fotbalových předmětů a podpisů hráčů nejpopulárnějšího sportu planety. Ve své sbírce má stovky podpisů těch nejslavnějších hráčů dávné historie i současnosti. V pořadu Jiná liga na Televizi Seznam ukázal Miroslav Beneš ty nejcennější kousky. Podívejte se na naprosto unikátní sbírku ve videu nahoře v článku.

Článek

Nevídaná sbírka fotbalových artefaktů čítá stovky až tisíce podpisů slavných hráčů. Miroslav Beneš autogramy sbírá už řadu let. V rozhovoru v pořadu Jiná liga prozradil, jak náročné je podpis od hvězdných hráčů dostat a jakou taktiku za tím účelem nejlépe zvolit. „Nejlepší je paradoxně nebýt s davem. Protože tam, kde je nejvíce fanoušků, se to málokdy podaří. Lepší je být někde mimo. Zkusit jet na tiskovou konferenci. Být někde, kam se jdou hráči projít.“

Pan Beneš poskládal velkou sbírku autogramů od českých a československých reprezentantů. „První zápas se hrál na olympijských hrách v Antverpách v roce 1920 a od té doby nastoupilo 855 reprezentantů. Mně jich chybí jen šest,“ prozradil.

Mezi nejcennější autogramy v jeho sbírce patří ten od držitele pěti Zlatých míčů Lionela Messiho. Sběratelé si často mezi sebou podpisy vyměňují, tedy vyjma některých, těch, co jsou na směnu příliš vzácné. „Záleží na důvěře, jak se ti lidé znají. Ale zrovna Messi se prakticky nevyměňuje, protože je to úzkoprofilová záležitost a velmi cenné zboží,“ upozorňuje Miroslav Beneš.

Mimo podpisů sbírá i různé předměty s fotbalem spojené. Velmi vzácná je smlouva mezi bývalým reprezentačním záložníkem Josefem Košťálkem a pražskou Spartou. Smlouva byla uzavřená už v říjnu roku 1934. „Tuto vzácnou smlouvu jsem dostal jako dar od vnučky pana Košťálka, potažmo od syna pana Košťálka. Shánění podobných předmětů je detektivní práce. Dnes sice existuje internet, ale dřív to nebylo. Musel jste se spolehnout na telefonní seznamy a člověk se musel ptát, kde to šlo,“ vysvětluje.

Pan Beneš také vlastní velmi vzácnou sbírku autogramů držitelů Zlatého míče. S doplněním kolekce mu pomáhal i vlastník jednoho z nich, tedy Josef Masopust. „Fotografii Bobbyho Charltona mi přivezl sám pan Masopust ze setkání držitelů Zlatých míčů v Londýně. Autogram jsem poté získal na výběru hvězd, který se hrál v devadesátém roce v Drážďanech.“

Reklama

Související témata:
Autogram

Doporučované