Hlavní obsah

Unikátní snímek: Češi snímali tři týdny proměny komety Neowise

Foto: Petr Horálek a Tomáš Slovinský

Kompozitní snímek komety Neowise.

Reklama

Fotograf Petr Horálek, jehož tvorbu opakovaně ocenil americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA), snímal spolu s Tomášem Slovinským kometu nad Tatrami. Jedinečný snímek má svou premiéru na webu Seznam Zprávy.

Článek

Práce českého astrofotografa Petra Horálka pravidelně boduje na stránkách NASA v rubrice nejlepší snímek dne.

A je prakticky jisté, že se do výběru agentury, jejíž stránky sledují miliony lidí po celém světě, dostane i nejnovější Horálkův počin. Pracoval na něm spolu s Tomášem Slovinským.

Jde o fotografii komety Neowise, která vznikla jako kombinace několika snímků dohromady. Na výsledné kompozitní fotografii lze pozorovat pohyb a proměny komety v průběhu tří týdnů nad masivem slovenských Vysokých Tater.

„Vysoké Tatry jsme zvolili jednak proto, že jejich masiv krásně kopíroval dráhu komety, jednak ze symbolického hlediska: Ve střední Evropě se zde nachází nejvýše položená astronomická observatoř na Lomnickém štítu ve výšce 2 634 metrů nad mořem. Pod ním, na Skalnatém plese, pak leží stejnojmenná observatoř, kde působil legendární československý objevitel komet Antonín Mrkos. Snímkem mu tak vzdáváme hold. Vzdáváme ho ale i všem pracovníkům Astronomického ústavu Slovenské akademie věd, jejichž sídlo je rovněž na kompozitním snímku – ve Staré Lesné v pravé části pod horským masivem,“ uvedli autoři snímku Horálek a Slovinský.

Kometa C/2020 F3 Neowise byla objevena na konci března letošního roku a stala se bez pochyby senzací nejen pro milovníky hvězdného nebe.

Podívejte se v galerii na tento i další oceněné snímky Petra Horálka.

Astronomický snímek dne NASA (APOD) je prestižní ocenění nejzajímavější fotografie vesmíru, kterou pro každý den vybírají a doplňují popisem astronomové Jerry Bonnell a Robert Nemiroff.

Mottem APODu je „Objevujte vesmír“ a od roku 1995, kdy výběr začal, se stal jedním z nejuznávanějších svého druhu po celém světě.

Průvodní texty jsou překládány do 23 jazyků včetně češtiny, o kterou se od roku 1999 stará Josef Chlachula. Na sociálních sítích APOD sledují desítky milionů návštěvníků denně.

Petr Horálek

Je český astrofotograf a popularizátor astronomie.

Jeho snímky pravidelně oceňuje úřad NASA.

V roce 2015 se stal prvním českým fotoambasadorem Evropské jižní observatoře (ESO).

Je rovněž autorem populární knihy Tajemná zatmění, která vyšla v roce 2015 v nakladatelství Albatros, kde jsou popsány jedny z nejkrásnějších nebeských úkazů vůbec.

V říjnu 2015 po něm byla pojmenována planetka 6822 Horálek.

Z astronomie ho nejvíce zajímají mimořádné úkazy na obloze – zejména pak sluneční a měsíční zatmění, za nimiž cestuje i po světě.

Vystudoval teoretickou fyziku a astrofyziku na Masarykově univerzitě v Brně.

Reklama

Doporučované