Hlavní obsah

Unikátní snímky odhalují rituály dnešních bohyň, věštkyň a čarodějek

Foto: Lucia Sekerková

Samozvaná královna bílé magie vrăjitoare Maria Campina ve svém domě v Bukurešti. Rumunsko 2014.

Reklama

Fotografický projekt Lucie Sekerkové ze současného Rumunska představuje úzkou komunitu, jejíž život je obvykle zahalen rouškou tajemství.

Článek

Vrăjitoare – čarodějnice, věštkyně, bohyně, léčitelky… S takovým označením se identifikuje mnoho romských olašských žen žijících v Rumunsku. Věštění mělo u romských kočovných skupin procházejících evropským prostorem v minulosti velkou tradici.

Už dávno však své služby nenabízejí na ulici, nehledají dlaně vhodné pro věštění. Teď je sami klienti vyhledávají v jejich honosně zařízených domovech. Místo čtení budoucnosti z kávové sedliny jim dnes stačí znát vaše jméno, datum narození a třeba přidat online rozhovor prostřednictvím sociálních sítí.

Fotografka Lucie Sekerková dlouhodobě studovala tuto úzkou komunitu žen. A získala přístup do jejich soukromí. Redakci Seznam Zpráv poskytla souhlas s publikováním části své práce. V následující fotogalerii se můžete podívat na postavení dnešních bohyň v rodinách, ve společnosti, na jejich rituály i marketingové praktiky.

+10

Lucie Sekerková

* Výrazná představitelka mladé dokumentární fotografie v České republice.

* Absolvovala ateliér fotografie na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Působí střídavě v Mnichově a na Slovensku. Autorka získala cenu Osobnost mladé české fotografie 2018, která je určená fotografům do 30 let v rámci Asociace profesionálních fotografů ČR.

* Během svého studia fotografie se dlouhodobě věnovala dokumentaci života žen patřících k olašským Romům. Zejména na komunitu žijící v rumunské Bukurešti. Do projektu Vrăjitoare zapojila i etnoložku Ivanu Šusterovou, autorky svou práci shrnuly do dvojknihy - Ženy predávajúce nádej, která se skládá z fotografické části a textové eseje.

* Projekt Vrăjitoare by nominován na cenu New East Photo Prize 2018, získal hlavní cenu Feature Shoot Emerging Photography Awards (USA). Také byl nominován na cenu PORTRAITS – Hellerau Photography Award, Poznań Photo Diploma Award, PHmuseum 2019 Women Photographers Grant a Gomma Photography Grant 2019.

Reklama

Doporučované