Hlavní obsah

Unikátní snímky: Poznají uschlý les, ještě dokud se zelená

Pomocí leteckého snímkování lze ze vzdálenosti zhruba dvou kilometrů nad zemí odhalit jednotlivé suché stromy.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Extrémní sucho trápí polovinu Česka. Letecké snímkování odhaluje katastrofu dříve, než stromy zežloutnou.

Článek

Extrémní nebo výjimečné sucho postihlo 63 procent území České republiky a ani ochlazení a srážky z minulých dní s tím mnoho nezmohly. Zemědělci čekají horší výnosy o desítky procent. Katastrofou je pak sucho pro lesy, které postupně usychají.

Nebezpečí hrozí, jak nedávno popsal Seznam, třeba krkonošským porostům. V dohledné době tak může zmizet unikátní krkonošská tundra i lesy, které pokrývají pás do 1 300 metrů nad mořem.

„Dožije se toho i moje generace. V nejvyšších partiích lesy během desetiletí dle mého soudu umřou,“ tvrdí krajinný ekolog a letitý znalec hor Pavel Klimeš.

Sucho v Česku je velmi dobře viditelné z leteckých snímků. Například brněnská společnost TopGis umí jít do úplného detailu. Za pomoci infračerveného fotoaparátu rozpozná i jednotlivé suché stromy v lese.

Jak se vytváří mapy z leteckých snímků? Uživatel nesmí poznat přechody mezi fotkami.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

„Funguje to tak, že všechno, co je živé a vyzařuje chlorofyl, tak se barví do růžové barvy,“ vysvětluje Drahomíra Zedníčková, výkonná ředitelka společnosti TopGis, která se leteckým snímkováním zabývá.

Stromy, které schnou, ztrácí chlorofyl a na snímcích je to patrné na první pohled. Místo do růžova se barví do zelena až šeda.

„V přírodě ty stromy mohou být ještě krásně zelené, ale my už je vyhodnotíme jako suché stromy,“ dodává ředitelka, podle které zájem o analýzy roste. Typickými zákazníky jsou například města, která chtějí vědět, kolik stromů jim prosychá v parcích.

Reklama

Doporučované