Hlavní obsah

Unikátní stavební operace. V Jablonci přestěhují zámek, někdejší sídlo pánského spolku

Jablonecký zámek v centru čeká stěhování.Video: Jaroslav Gavenda

 

Reklama

Skupina zahraničních investorů chce v Jablonci nad Nisou přestěhovat malý zámek v centru města. Majitel pozemku, na kterém stojí, o budovu nemá zájem.

Článek

Bývalé sídlo pánského spolku Schlaraffia v Jablonci nad Nisou se bude stěhovat. Společnost Royal Castle Development, která ho koupila, chce zdevastovaný zámeček rozebrat kámen po kameni a znovu postavit na jiném místě ve městě.

Historickou budovu hodlá firma obnovit a zpřístupnit turistům. Bude místem pro expozici o spolku Schlaraffia, restauraci a pravděpodobně tam vznikne i minipivovar.

Zámeček nedaleko jabloneckého autobusového nádraží byl postaven v roce 1909 v historizujícím stylu. Jde o jedinou dochovanou architektonickou památku zmíněného spolku, který vznikl v roce 1859 v Praze.

Vítězslav Puc za firmu Malina - Safety potvrdil, že se společnost dohodla na spolupráci se zahraničními investory. Firma Malina - Safety vlastní pozemek pod zámkem.

„Se společností Royal Castle Development s.r.o. jsme podepsali smlouvu, že po vyřízení všech právních náležitostí, které k tomu jsou potřeba, přechází vlastnictví budovy Schlaraffie na ně. Z tohoto pohledu je další využití budovy jejich rozhodnutím. Předmět smlouvy byl prodán za korunu,“ napsal Seznamu v e-mailu Vítězslav Puc.

Než se zámek bude moct přestěhovat, je nutné, aby se vyřešil soudní spor mezi firmou Malina - Safety a Ministerstvem kultury. Zámek v současné době není kulturní památkou, je ale v režimu předběžné památkové ochrany a nesmí se s ním tedy nakládat.

Zámek zůstane po přestěhování v Jablonci nad Nisou blízko centra.

Reklama

Doporučované