Hlavní obsah

Unikátní výstava o NHL v Praze nabízí všechny Haškovy trofeje kromě jediné. Nemůže ji najít

Dominik Hašek vystavil na unikátní výstavě své trofeje. Akorát jednu nemůže najít. Kam se poděla?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Síň slávy českého hokeje otevřela exkluzivní expozici ke 100. výročí NHL. Z Toronta získala na 150 artefaktů, další zapůjčili čeští hokejisté. Vedle prstenů pro vítěze Stanley Cupu nechybí ani sbírka Dominika Haška.

Článek

Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král se hrdě koukal kolem sebe: Ví, že tohle stojí za to. Hokejová Síň slávy v Galerii Harfa otevřela zbrusu novou a v Evropě naprosto unikátní expozici mapující historii NHL.

Pro výstavu ke stoletému výročí NHL poskytla na 150 artefaktů The Hockey Hall of Fame v Torontu. Originální dresy nebo kusy výstroje Bobbyho Orra, Wayne Gretzkyho či Sidney Crosbyho jsou v Evropě k vidění vůbec poprvé. Další cennosti poskytli ze svých sbírek čeští hokejisté. K vidění tak je třeba prsten prvního českého vítěze Stanley Cupu Jaroslava Pouzara, nebo téměř všechny individuální trofeje jednoho z nejlepších brankářů všech dob Dominika Haška.

Právě Hašek spolu s velvyslanci USA, Kanady a prezidentem ČSLH Králem přestřižením pásky novou expozici slavnostně otevřel. Žasla nad ní i kanadská velvyslankyně. „Byla jsem v Síni slávy v Torontu, ale tohle vážně stojí za to. Měla jsem tady malé kluky a ti si to fakt užívali,” řekla Barbara Catherine Richardsonová.

Sběratelé hokejových kartiček, pozor! Možná máte klenot v hodnotě 50 tisíc korun.Video: Adam sušovský

„Jsme jediní v Evropě, kdo má takovou expozici. Kdo se nehlásí k historii, nemůže budovat nic do budoucna. Máme síň slávy, která je nádherná. A podle mého i srovnatelná s tou v Torontu,” řekl Král.

Síň slávy českého hokeje se nově rozprostírá na téměř dvou tisících metrech čtverečních, pro fanoušky vedle exponátů nabízí i zábavné hry a simulátory. Výstava k NHL bude pro veřejnost otevřena dvanáct měsíců.

Pořad SPORT sledujte každý všední den od 18:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované