Hlavní obsah

Unikátní záběry ukazují, jak se za rok 2020 změnila naše planeta

Národní úřad pro letectví a vesmír zveřejnil sérii nových satelitních snímků, které ilustrují dopady klimatických změn i lidské činnosti na podobu Země během uplynulého roku.

Článek

Následující fotografie jsou součástí sbírky Images of Change z dílny NASA.

Měsíční krajina na ostrově Luzon

Na začátku ledna 2020 vybuchla na filipínském ostrově Luzon sopka Taal. Oblak vulkanického popela zasypal celou oblast a zničil veškerý život. Pod srovnávací grafikou najdete odkaz na fotogalerii, která ukazuje aktuální pohled do oblasti.

Znovuzrození života v jihovýchodní Austrálii

Podle údajů Úřadu pro meteorologii zaznamenala oblast v jihovýchodní Austrálii své nejsušší tři roky, rok 2020 přinesl vyprahlé zemi úlevu.

Odlesňování oblasti Gran Chaco

Tyto fotografie ukazují výsledky 19 let odlesňování v argentinské oblasti Gran Chaco. Namísto porostu, který poskytuje domov tisícům rostlinných a živočišných druhů, vznikají pole pro pěstování sójových bobů a chov dobytka.

Změna barvy jezera Lonar

Jezero Lonar patří k největším kráterovým jezerům na světě a nachází se zhruba 500 kilometrů od Bombaje. Vzniklo asi před 50 tisíci lety po pádu meteoritu a je oblíbenou turistickou i vědeckou destinací. Jeho tyrkysová barva v červnu roku 2020 během jediné noci zrůžověla. Za jevem mohla být přítomnost určitých bakterií, nebo zvýšená slanost vody způsobená vysycháním.

Vysychání nádrže El Yeso

Zásoby vody v Chile se razantně ztenčily a vysychá i hlavní zdroj vody pro Santiago.

Řeka Mekong změnila barvu

Voda řeky Mekong je obvykle rychle tekoucí a bohatá na sedimenty, které jí dodávají bahnitě hnědý vzhled, jenž je vidět na snímku z roku 2015. Na snímku z roku 2020 byla řeka neobvykle pomalu se pohybující a mělká, za což mohou přibývající přehrady na řece i jejich přítocích snižující průtok. To umožnilo sedimentu se usadit na dně a podpořilo růst řas, které daly řece modrozelený nádech.

Snížení dopravy v okolí Wu-Chanu

Porovnání lednové a únorové aktivity na místních dopravních komunikacích v okolí Wu-Chanu. V té době bylo město ohniskem virového onemocnění covid-19.

Voda zaplnila namibijskou solnou poušť Etosha

V národním parku v severozápadní Namibii se nachází solná poušť Etosha. Ta je po většinu roku vyprahlá, vydatné deště na konci roku 2019 však toto místo proměnily na začátku roku 2020 v dočasnou oázu.

Oživení hory St. Helens

Stratovulkán St. Helens ve státě Washington vybuchl v roce 1980, na snímku o čtyři roky poté je vidět krajina stále neplodná. Čtyřicet let nato je krajina opět porostlá lesem.

Maxima a minima čínského jezera Pcho-jang-chu

Jedno z největších čínských sladkovodních jezer během suchých zim obvykle vysychá, během letních dešťů znovu nabývá na objemu.

V letech 2019 a 2020 šla čísla do extrémů. Hladina jezera byla v prosinci 2019 nejnižší za 60 let, zatímco v červenci 2020 byla nejvyšší v historii, kdy hladina stoupla na rekordních 22,6 metru.

Fotografie: NASA Earth Observatory

Reklama

Doporučované