Hlavní obsah

Unikátní záběry z vraku íránského tankeru. Záchranář natočil video z pátrací akce

Záchranáři na palubě íránského ropného tankeru (video: Reuters).

 

Reklama

Tanker se srazil s čínskou nákladní lodí na začátku ledna a nejdříve týden hořel uprostřed Východočínského moře. Záchranáři se nyní dostali na palubu, kde hledali černou skříňku. Nedostali se ale ještě do podpalubí, kde teplota dosahovala téměř 90 stupňů Celsia.

Článek

Nehoda íránského ropného tankeru Sanchi a čínské nákladní lodi se stala 6. ledna asi 300 kilometrů východně od Šanghaje. Z tankeru se do moře vylila ropa. Minulý týden čínský státní úřad pro oceány oznámil, že ropná skvrna pokrývá plochu 101 kilometrů čtverečních. Do začátku tohoto týdne se skvrna ztrojnásobila na 332 kilometrů čtverečních.

Záchranáři se nyní dostali na palubu a mohli zahájit pátrací akci. Hledali černou skříňku tankeru. Snažili se také dostat do kajut. V místě ale teplota dosahovala skoro 90 stupňů Celsia a do podpalubí tak nebylo možné vstoupit.

Posádku lodi tvořilo 32 mužů - 30 Íránců a dva Bangladéšané. Nikdo z nich ale nepřežil. Záchranáři nalezli pouze tři ohořelá těla.

Tanker převážel z Íránu do Jižní Koreje 136 tisíc tun ropného kondenzátu. Kromě něj uniklo do vody i těžké palivo, které loď pohánělo. Podle odhadů ho v lodi bylo kolem 1000 tun.

Podle organizace Greenpeace tanker havaroval v „důležité zóně tření ryb”. Mají se zde pářit i další živočichové, jako například olihně. Organizace informuje o tom, že oblast tuto část roku slouží jako zimoviště některých druhů ryb a migrují přes ni velryby - jako plejtvákovec šedý nebo keporkak.

Reklama

Doporučované