Hlavní obsah

Unikátní „zabiják koronaviru“? Na trhu bude v půli dubna

Spolumajitelka společnosti Respilon radí ohledně nošení ochranných pomůcek.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

„Za den jsme schopni ušít a prodat maximálně 1 400 kusů. Třeba ranní zásoby byly pryč za 55 vteřin,“ říká spolumajitelka české firmy, která ústenky vyrábí.

Článek

Brněnská společnost Respilon v půli dubna uvede na trh nové nanovlákenné ústenky, které díky oxidu mědi koronavirus dokážou také zabít. „Za jeden den budeme schopni vyrobit 90 000 ústenek,“ uvedla spolumajitelka firmy Jana Zimová.

Brněnská firma bude od dubna produkovat dva typy ústenek, k dostání budou také v dětských velikostech. Ústenka s českým názvem Zabiják virů se bude prodávat za 200 korun za kus a profesionální RespiPro balení o pěti kusech vyjde na necelých 1 600 korun. „Ceny se odvíjí od zvýšené ceny všech výrobních procesů,“ vysvětlila Zimová.

Společnost nyní zajišťuje certifikaci. Původně počítala s prodejem už na konci března. Většinu z devíti set prototypových kusů, které firma nyní vyrábí v Turecku, však zabavili řediteli Romanu Zimovi rakouští celníci. „Masky totiž neměly certifikaci, kterou potřebujeme získat právě v Česku. Manželovi nechali jen stovku kusů, které na dostatečné otestování nestačí. Proto se uvedení na trh zpozdí,“ vysvětlila Zimová.

Firma má asi čtvrt milionu ústenek na skladech v Číně, jenže se k nim doposud nemohla dostat. „Zažíváme těžkosti, které z minulosti absolutně neznáme,“ vzkázal Zima. Sám je kvůli cestování v domácí preventivní karanténě.

Vzhledem k obtížím společnost zakoupila speciální výrobní linku, která do Česka dorazí v půlce dubna. Na ní bude firma vyrábět i nové typy ústenek. „Je to radikální a strategické rozhodnutí. Neměli jsme nikdy ambice výrobní kapacity vlastnit. Ale člověk se učí a okolnosti nás donutily. Vnímáme to jako povinnost vůči státu, abychom zajistili produkci pro Českou republiku v případě, že by se v budoucnu objevila nějaká další pandemie. Vyrábět v Brně budeme v květnu,“ vysvětlila Zimová.

Firma chce poté držet paralelní produkci na české i turecké lince. Budou to statisíce kusů za den. „Samozřejmě vše závisí na poptávce trhu,“ uvedla Zimová.

Společnost také provozuje internetový obchod, na němž jsou každý den k dostání pratelné nákrčníky s nanovlákennými membránami. Produkt je proti šíření virů také účinný a vydrží padesát pracích cyklů. Nicméně zásoby jsou každý den okamžitě pryč. „Za den jsme schopni ušít a prodat maximálně 1 400 kusů. Třeba ranní zásoby byly pryč za 55 vteřin. Asi 70 procent klientů je nyní z Česka,“ doplnila Zimová.

Mezinárodní společnost jedná o dodávkách také s českou vládou.

Ani jeden z produktů společnosti nemá označení FFP3. Tato certifikace se však podle Zimové používá především ve stavebnictví. „Jsou to testy na průnik pevných částic a aerosolů. Primárně to tedy slouží k takovým účelům. Naše masky jsou vyráběné přímo pro zdravotnické účely a ochranu proti bakteriím a virům,“ upřesnila Zimová. Produkty Respilonu tak mají před ústním přenosem ochránit téměř stoprocentně.

Jednatelka však upozornila, že lidé při ochraně musejí používat především vlastní rozum. „Opravdu je třeba co nejméně vycházet ven a vyvarovat se pobytu v nepřátelském prostředí. To je v nynějším případě paradoxně třeba lékař nebo lékárna. Zásadní je také hygiena rukou. Nedotýkat se obličeje, otevírat kliky lokty, používat dezinfekci,“ doplnila.

Na českém trhu působí také další výrobci ústenek a dalších ochranných pomůcek, nicméně roušky a respirátory z nanovláken vyrábějí jen dvě společnosti. Kromě Respilonu je to společnost Pardam.

Reklama

Související témata:

Doporučované