Hlavní obsah

Unikátních 160 vteřin z Národní. Přišli Okamura, Drahoš, Tonda Blaník i tisíce dalších

Časosběrné video z Národní třídy, 17. listopadu 2017.

 

Reklama

Podívejte se na časosběrný záznam ze 17. listopadu, z ulice, kde začala před 28 lety sametová revoluce.

Článek

Na Národní třídě se od pátečního rána střídali politici se stovkami lidí, kteří si sem přišli připomenout sametovou revoluci z roku 1989.

Kameraman Seznam Zprávy Petr Řezníček snímal celý den Národní z ptačí perspektivy, takže zachytil všechny klíčové okamžiky a v časosběrném sestřihu se na ně můžete podívat ve videu nahoře.

Záznam koncertu k 17. listopadu z Václaváku:

Koncert z Václavského náměstí v Praze.

S věnci a svíčkami dorazili k památníku zástupci většiny hlavních politických stran i bývalý prezident Václav Klaus nebo herec Marek Daniel, který v roli Tondy Blaníka předvedl jeden ze svých satirických výstupů. Památku sametové revoluce přišel uctít i kandidát na prezidenta Jiří Drahoš. Večer uctil výročí 17. listopadu premiér Bohuslav Sobotka.

Jako první z politiků zapálil u památníku svíčku předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který dorazil po osmé hodině ranní. Babiš se u památníku dostal do roztržky s několika svými odpůrci.

Ovacemi lidé u památníku přivítali prezidentského kandidáta Drahoše, který zavzpomínal, že v době pražských událostí 17. listopadu byl s komorním sborem, v němž zpívá, na festivalu v Jihlavě, takže se do událostí zapojil až o den později. Doplnil, že o svobodu a demokracii přijdeme tehdy, když si ji necháme vzít. Ocenil také roli bývalého prezidenta Václava Havla.

Méně přívětivého přijetí se na Národní třídě dočkal předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomio Okamura, který dorazil před Drahošem. Část přítomných ho uvítala pískotem a voláním „Hanba!”.

Reklama

Související témata:

Doporučované