Hlavní obsah

Uniklé e-maily odkryly jeho vliv. „Pan prezident o všem ví,“ tvrdí Nejedlý

Foto: Jan Pospíšil, Seznam Zprávy

„Já bych si nikdy nedovolil neinformovat pana prezidenta o tom, co dělám,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Martin Nejedlý.

Reklama

Prezidentův poradce Martin Nejedlý Seznam Zprávám potvrdil, že se zajímal o obsazení velvyslanectví. Svůj vliv bagatelizuje vysvětlením, že jeho hlas není podstatný. Jména, která přes něho šla, ale uspěla.

Článek

Oficiálně má lobbista a podnikatel Martin Nejedlý u prezidenta republiky funkci poradce. Jak ale nedávno Seznam Zprávy odkryly, jeho záběr a vliv je mnohem silnější. Ukázkou mohou být jeho zásahy do personálního obsazení české diplomacie.

„Tomáš (míněn exministr zahraničí Tomáš Petříček, pozn. red.) pozdrží celý balík, než si s Martinem (Martin Nejedlý, pozn. red.) promluvím, protože nechce riskovat, že mu ho celý vrátí. Pokud to Martin posvětí, tak ji Tomáš klidně do balíku zařadí,“ psal v březnu 2019 současný náměstek ministra zahraničí Pavel Jaroš velvyslanci v USA Hynku Kmoníčkovi.

Ten reagoval slovy: „Teď je na tobě, abys odblokoval možná vůbec nezablokovaného Nejedlého a spol., Gajduškovi (Petr Gajdušek z ČSSD, nyní zřejmě končící velvyslanec při OSN v Ženevě, pozn. red.) pak za rok pomůžeme na hlavní kšeft do OSN a tím bude mít ČSSD celkově čtyři velvyslance. Tak kdy vyrazíš na Hrad?“

Citovanou komunikaci vydaly uniklé e-maily náměstka ministra zahraničí Pavla Jaroše, o kterých Seznam Zprávy informovaly v uplynulých týdnech. Martin Nejedlý na dotazy redakce nereagoval. Reportérce Seznam Zpráv se ale nyní podařilo Nejedlého odchytit při příchodu na Pražský hrad. Potvrdil, že se za Gajduška jakožto velvyslance při OSN přimlouval.

„To, že někde Martin Nejedlý řekl, že by se zastal nebo že by byl rád, kdyby pan Gajdušek odjel do Ženevy, to rozhodně popřít nemohu, protože si myslím, že státní tajemník, kterým pan Gajdušek byl, byl muž na svém místě. Ale to není nic, co bych já mohl ovlivňovat. A to, že řeknu svůj názor, si myslím, že není tak, jak je to dneska deklarováno,“ řekl Seznam Zprávám Nejedlý.

Svůj vliv, o kterém psal náměstek Jaroš, bagatelizuje vysvětlením, že finální štempl na výběr velvyslanců mají vláda a prezident. To však nic neznamená, protože klíčové je právě vyjednávání před tím, než návrhy přistanou na stole na vládě a Hradě.

K tomu nutno dodat, že jména, která s Nejedlým Jaroš a spol. řešili, nakonec uspěla – Gajdušek se dostal do Ženevy, bývalá náměstkyně Anita Grmelová brzy vyjede na ambasádu ve Švédsku.

Nejedlý se dušuje, že prezident o všem jeho konání ví. „Ano, informuju pana prezidenta o všech svých krocích, a to, co se vytváří, a to, co se tady dělá, si myslím, že není součástí úplně racionálního pohledu těchto lidí. Já bych si nikdy nedovolil neinformovat pana prezidenta o tom, co dělám. To je má zodpovědnost,“ vysvětluje Nejedlý, někdejší manažer ruské společnosti Lukoil.

Pasu se nevzdám

Martin Nejedlý podle dřívějšího vyjádření prezidentské kanceláře radí Miloši Zemanovi na základě ústní dohody s hlavou státu, jejich spolupráce není kryta klasickým kontraktem.

Přesto od roku 2013 disponuje Nejedlý diplomatickým pasem, který mu tehdy odsouhlasil ministr zahraničí Jan Kohout, dnešní politický náměstek ministra zahraničí Jakuba Kulhánka. Senátní výbor jej před několika dny vyzval, aby Nejedlému diplomatický pas zneplatnil, k takovému kroku, který by prezidenta a jeho okolí popudil, se však ministr Kulhánek nechystá.

„Já to trochu vnímám jako zástupný problém. Já jsem mu pas nevydal a říkám – já to trošku vnímám jako jakýsi kolorit domácí politiky,“ prohlásil Kulhánek v nedělní Partii na Primě. Slíbil jen, že za jeho působení ve vedení ministerstva nebude Nejedlý do vysílání diplomatů promlouvat.

Pochopitelně ani Nejedlý nevidí důvod, proč by se měl diplomatického pasu vzdát. „Myslím si, že nejlépe se k tomu vyjádřil (ex)ministr Petříček, který řekl, že pokud nejsem trestně stíhán, nebo neskončí můj mandát práce pro pana prezidenta, není důvod, aby mi ten pas byl odebrán,“ řekl Nejedlý Seznam Zprávám s tím, že diplomatický pas potřebuje jako doprovod při prezidentských delegacích.

Pro shovívavost Černínského paláce vůči muži se silnými ruskými vazbami nemá pochopení poslanec a místopředseda sněmovního zahraničního výboru Jan Lipavský (Piráti). Ministra Kulhánka kvůli tomu před několika dny interpeloval a nyní čeká na odpověď. „Martin Nejedlý je krajně podezřelá osoba, s pochybnými vazbami a člověk, o kterém prezident tvrdí, že je jeho poradce. Kancelář prezidenta republiky s ním neeviduje žádný právní vztah, je to falešný poradce prezidenta,“ řekl poslanec Lipavský Seznam Zprávám.

Podle něho se ministr Kulhánek ve svém televizním vystoupení na Primě vyhnul podstatě problému. „Pan ministr neodpovídá na otázku, proč fyzická osoba bez právního vztahu s Českou republikou drží diplomatický pas,“ uvedl Lipavský s tím, že Ministerstvo zahraničí je dlouhodobě vůči prezidentovi poddajné: „Poslední čtyři roky máme politicky extrémně slabé ministry zahraničí. Ministerstvo zahraničí je dlouhodobě servilní vůči úřadu prezidenta republiky, a to je pro mě známkou politické slabosti.“

Reklama

Doporučované