Hlavní obsah

Únikový východ pro dlužníky se otevřel. Na omezený čas tří měsíců

Foto: Shutterstock.com

Šance vypořádat se s dluhy. Jedinečná akce Milostivé léto má pozitivní dopad – lidé začínají řešit své dluhy. (Ilustrační snímek)

Reklama

Jedinečná událost, pro kterou se vžilo označení Milostivé léto, startuje. Od 28. října do 28. ledna mohou statisíce dlužníků žádat o prominutí poplatků, úroků a dalších přirážek, které se nabalily na původní dluh u státu.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pro část dlužníků se otevřela unikátní možnost, jak se vyplatit ze svých exekucí, které z původně malicherných dlužných částek přerostly v obtížně splatitelné sumy.

Od 28. října do 28. ledna je možné v rámci takzvaného Milostivé léta zaplatit původní dluh (jistinu) a jednorázový poplatek 908 korun pro exekutora a zbylé exekuční náklady (příslušenství) budou odpuštěny.

„Je to hodně silný impulz do nového startu v životě,“ popisuje Michaela Stehlíková, ředitelka plzeňské neziskovky Společnost tady a teď, která otevřela k Milostivému létu poradnu.

Tu už kontaktují první zájemci. Například bývalá klientka, která chce využít Milostivé léto a zároveň řešit i své další exekuce, na které se akce nevztahuje.

Přečtete si, kdo může a za jakých podmínek milostivé léto využít:

„Zájem je veliký, lidé chtějí využít co nejvíce možnosti, aby zaplatili jen dlužnou jistinu. Máme případ, kdy maminka dlužila čtyři tisíce korun, ale s poplatky je to 30 tisíc korun. Řeší teď, jak zaplatit tu jistinu,“ popisuje Nikola Valkovská z obecně prospěšné organizace Agentura Osmý den, který působí na severu Čech.

Podobně mluví i Tomáš Johanna z Centra sociálních služeb Ostrava. „Ozvali se i klienti, které máme i delší dobu. Probudilo to v nich naději, že svoji situací vyřeší,“ popisuje odborník, který nabízí služby asistence zvládnutí předlužení.

Vedle dluhových poraden se na Milostivé léto snaží upozorňovat velká města – vlastní kampaň rozjela například Praha – ale i některé malé obce. „Přijde nám to zajímavé a občané nám dali podnět, že by se to mělo šířit, tak jsme to zveřejnili,“ vysvětluje Helena Wiedermannová, starostka středočeské obce Malá Hraštice.

O akci informuje na svém webu i Správa nemovitostí Olomouc. „Pokud by lidé nebyli hloupí, tak toho využijí,“ svérázně shrnuje ředitel správy Roman Zelenka. Dodává, že v rámci jeho organizace jde o čtyři miliony korun, nejčastěji se jedná o dlužné nájemné.

Přestože Milostivé léto vzbuzuje mezi zadluženými lidmi velké naděje, i samotní odborníci z dluhových poraden upozorňují, že na něj nedosáhnou úplně všichni dlužníci s exekucemi.

Základní omezení je, že v rámci akce se lze vyplatit pouze z dluhů, které lidem vznikly u veřejných institucí: u státu, krajů, obcí, dopravních podniků nebo například zdravotních pojišťoven – i když zde ještě vznikly dodatečné otázky, které pojišťovny i zákonodárci aktuálně řeší. Zároveň tyto dluhy musí vymáhat exekutor.

„Chtěli jsme, aby stát šel příkladem,“ shrnul myšlenku Milostivého léta její spoluautor a poslanec Patrik Nacher (ANO) v Poslanecké sněmovně.

„Milostivé léto fakticky znamená, že dlužníci, kteří dluží státu, mají jedinečnou příležitost během tří měsíců uhradit celou jistinu, protože platí základní princip, že dluhy se mají platit. A pokud uhradí jistinu, tak dobrodiní Milostivého léta spočívá v tom, že stát odpustí všechny další věci, které k tomu přirostly. To znamená úroky, penále, smluvní pokuty a podobně,“ dodal poslanec Marek Výborný (KDU-ČSL), který je také jeden ze spoluautorů akce.

Fakticky je nutné nejdříve kontaktovat a oslovit exekutora a požádat ho o sdělení, jaká je skutečná výše doposud neuhrazené jistiny. Tu je třeba ve stanovené lhůtě od 28. října do 28. ledna zaslat společně s 908 korunami, které představují náklady na zastavení exekuce.

Právě komunikace s exekutorem přitom může být jednou z překážek. „Někteří exekutoři reagují na telefon nebo na email a u některých se to musí složitě zjišťovat přes doporučené dopisy,“ líčí Tomáš Johanna z Centra sociálních služeb Ostrava.

Na jaké dluhy se Milostivé léto vztahuje?

Nárok na Milostivé léto vzniká u těchto subjektů:

  • Česká republika,
  • územní samosprávný celek, včetně městské části nebo městského obvodu územně členěného statutárního města nebo městské části hlavního města Prahy,
  • státní příspěvková organizace,
  • státní fond,
  • veřejná výzkumná instituce nebo veřejná vysoká škola,
  • dobrovolný svazek obcí,
  • regionální rada regionu soudržnosti,
  • příspěvková organizace územního samosprávného celku,
  • ústav založený státem nebo územním samosprávným celkem,
  • obecně prospěšná společnost založená státem nebo územním samosprávným celkem,
  • státní podnik nebo národní podnik,
  • zdravotní pojišťovna,
  • Český rozhlas nebo Česká televize,
  • právnická osoba, v níž má stát nebo územní samosprávný celek sám nebo s jinými územními samosprávnými celky většinovou majetkovou účast, a to i prostřednictvím jiné právnické osoby (dále jen „veřejnoprávní oprávnění“).

Zdroj: Nedlužím státu

Reklama

Doporučované