Hlavní obsah

Úniky ropy jsou v Rusku na denním pořádku, tvrdí Greenpeace. Netěsnící ropovody pamatují SSSR

Úniky z ropovodů znepokojují stále více Rusů.Video: Milan Šíma, RFE/RL, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jen v Komijské republice vyteče při těžbě do přírody 30 milionů barelů ropy ročně. To je šestkrát více než při katastrofě v Mexickém zálivu.

Článek

V ruské Komijské republice se těží většina ruské ropy. To se ale velmi negativně projevuje na místní přírodě. Rutinní úniky ropy do půdy jsou tu na denním pořádku a to se vůbec nelíbí ruským ochráncům životního prostředí. Reportáž z místa, kde úniky ze starých netěsnících ropovodů, které zde byly postaveny ještě za sovětské éry, způsobují ekologickou katastrofu, natočilo Rádio Svobodná Evropa.

Ruská odnož společnosti Greenpeace uvádí, že se každý rok do zdejší země vsákne okolo 30 milionů barelů ropy. To je například šestkrát více, než když v roce 2010 došlo k úniku ropy v Mexickém zálivu.

Lokální hnutí za lepší životní prostředí nabírá na síle. Aktivisté protestují proti dalšímu rozšiřování těžby a požadují, aby ropné společnosti začaly s likvidací toho, co po sobě v přírodě nechávají. Kvůli svým protestům se ale často dostávají do konfliktu s místními úředníky.

„Snaží se nás umlčet. Policie naši demonstraci ukončila s tím, že ji úřady nepovolily. Ptali jsme, jestli náhodou nemáme svobodu shromažďování. A oni řekli, že ne,” říká jedna z aktivistek.

Reportáž si můžete pustit v úvodním videu. Celý pořad Svět bez obalu pak najdete v premiéře na Televizi Seznam každou neděli ve 22:20 nebo také na webu https://www.seznamzpravy.cz/sekce/svet-bez-obalu.

Reklama

Související témata:

Doporučované