Hlavní obsah

Unipetrol rozšíří etylenovou jednotku v Litvínově o pec za 700 milionů korun

Foto: Unipetrol

Ilustrační foto.

Reklama

Petrochemický holding ORLEN Unipetrol rozšíří u Litvínova v reakci na rostoucí poptávku po petrochemických produktech etylenovou jednotku o jedenáctou krakovací pec. Společnost za ni zaplatí více než 700 milionů korun.

Článek

Pec etylenové jednotky bude uvedena do provozu v příštím roce. Jednotka slouží především jako zdroj uhlovodíků pro následnou produkci polyetylenu a polypropylenu. „Do roku 2030 chceme zvýšit svou celkovou petrochemickou produkci z 0,9 na 1,4 milionu tun ročně. Abychom měli dostatečný prostor pro plánované navýšení výroby, musíme odstranit stávající kapacitní omezení pyrolýzní sekce etylenové jednotky,“ odůvodnil stavbu pece generální ředitel skupiny Tomasz Wiatrak.

Skupina ORLEN do petrochemické části výroby delší dobu investuje. V minulém roce uvedla do plného provozu novou polyetylenovou jednotku PE3 na produkci moderního vysokohustotního polyetylenu za deset miliard korun. Na konci roku 2022 plánuje zprovoznění další výrobní jednotky bezmála za jednu miliardu korun, ve které bude vyrábět nový produkt, kapalný uhlovodík, a stane se tak jedním ze čtyř největších výrobců tohoto produktu v Evropě.

Etylenová jednotka je umístěna ve výrobním závodě v Záluží u Litvínova. Do provozu byla uvedena v roce 1979 a její výrobní kapacita dosahovala 435 kilotun plynných uhlovodíků za rok. Výstavba jedenácté pece umožní v budoucnosti rozšířit výrobní kapacitu etylenové jednotky až na 585 kilotun etylenu.

Skupina Orlen Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů, zejména plastů a hnojiv.

Reklama

Související témata:
Krakovací pece

Doporučované