Hlavní obsah

Unipetrol spustí první vodíkovou stanici, uvažuje o republikové síti čerpaček

Rozhovor s Tomaszem Wiatrakem, novým šéfem Unipetrolu, o tom, jakou budoucnost má ropa v automobilovém průmyslu.Video: Adam Junek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Předseda představenstva Unipetrolu Tomasz Wiatrak říká v rozhovoru pro Seznam, že i kdyby do padesáti let zvítězilo nad ropou alternativní palivo, jeho firma bude u toho.

Článek

Od minulého týdne je osmatřicetiletý Tomasz Wiatrak nejvýše postaveným mužem v Unipetrolu, firmě, která je jediným zpracovatelem ropy v Česku a kterou nejspíš řidiči znají především díky síti čerpacích stanic Benzina.

Wiatrak ale v rozhovoru pro Seznam Zprávy, prvním po jeho jmenování šéfem představenstva, uvedl, že Unipetrol hodlá investovat i do alternativních druhů paliv.

„Mně osobně se líbí vodíkové řešení. Myslím, že bychom se mohli soustředit na něj. Unipetrol vyrábí vodík, proto ho můžeme snadno dodávat i na naše čerpací stanice. Také kvůli tomu chceme ještě koncem tohoto roku nebo začátkem příštího spustit první vodíkovou čerpací stanici v České republice,“ prozradil Wiatrak.

Kde to bude? „V Praze, samozřejmě. Je to hlavní město Česka, takže je pochopitelné, že chceme začít právě tam. Ale v budoucnu uvažujeme i o dalších místech,“ doplnil polský manažer ve službách Unipetrolu. Firma momentálně podle svého šéfa promýšlí umístění celkem tří čerpacích stanic na vodík, ale v budoucnu nevylučuje jejich celou síť po České republice.

Wiatrak byl dosud v Unipetrolu zodpovědný hlavně za maloobchodní segment, v jehož rámci Unipetrol v České republice provozuje 413 čerpacích stanic pod značkou Benzina a je lídrem trhu. V uplynulých dvou letech vzrostl tržní podíl Benziny o deset procent na 23,4 procenta.

Stále více automobilek se nyní vrhá do výroby vozů na alternativní pohon, zejména elektromobilů. Jak dlouho tedy ropa vydrží jako nejpoužívanější palivo? „Momentálně je to nejlepší dostupné palivo na trhu, to je jisté. Aktuální předpovědi ukazují, že poptávka po ropě a fosilních palivech stále poroste, myslím, že tak ještě 10 nebo 15 let,“ říká Wiatrak. Podle něj není snadné určit přesný čas, kdy většinu trhu ovládne nové palivo. A lidé také nekupují nový vůz každý rok, takže než se všechny vymění za alternativní, uběhne nejméně půl století, předpokládá šéf Unipetrolu.

Co bude s petrochemií?

Kolik času podle Wiatraka zbývá klasickému petrochemickému průmyslu, jak ho známe dnes? „Podle mě ho čeká stále ještě velká budoucnost. Samozřejmě jsou ale potřeba nějaké úpravy. Co se nás týče, přemýšlíme dlouhodobě a opravdu věříme, že i kdyby měl do 50 let zvítězit nějaký nový druh paliva, nakonec i my budeme schopni ho vyrábět a prodávat. Tak už to děláme s CNG, LPG, vodíkem nebo elektrickým pohonem,“ prohlásil Wiatrak.

Anketa

Uvažujete o tom, že vaše příští auto bude jezdit na něco jiného než benzin nebo naftu?
Ano, uvažuji o elektrickém autě
16,1 %
Ano, ale nechci elektrické auto
6,9 %
Ne, zůstanu u klasiky
77 %
Celkem hlasovalo 46070 čtenářů.

Unipetrol je v Česku jediným zpracovatelem ropy, vlastní největší síť čerpacích stanic Benzina a je jedním z nejvýznamnějších výrobců plastů. Od roku 2005 je společnost součástí polské skupiny PKN Orlen, která je od loňska jediným vlastníkem firmy. Unipetrol loni zvýšil čistý zisk na rekordních téměř devět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Doporučované