Hlavní obsah

Univerzita chce učit studenty, jak si užívat života. Reaguje na rostoucí počet sebevražd

Univerzita v Bristolu chce kurzem bojovat proti sebevraždám.Video: Klára Galová

 

Reklama

Za poslední tři roky zemřelo v areálu University of Bristol dvanáct studentů. Většina z nich spáchala sebevraždu. Škola tak přišla s nabídkou kurzu, který má zlepšit psychickou kondici studentů.

Článek

Dvanáct studentů zemřelo za poslední tři roky na půdě University of Bristol. V osmi případech vyšetřovatelé potvrdili sebevraždu, další případy stále vyšetřují. Škola čelí od části veřejnosti kritice, psychickému stavu studentů prý nevěnuje dostatek pozornosti, píše britský The Independent.

Univerzita ve světle kritiky oznámila, že od příštího školního roku nabídne studentům předmět zaměřený právě na nalezení psychické rovnováhy. Kredity získané absolvováním předmětu se budou studentům započítávat do povinných 120 kreditů, které musejí za své studium získat.

Dvanáctitýdenní kurz se podle britského listu The Independent bude zabývat tím, co je štěstí a jak na něj v životě dosáhnout. Studenti tak budou s vyučujícím rozebírat například to, zda je míra štěstí u jedince genetickým předpokladem, nebo jak do současné představy o štěstí vstupuje kulturní prostředí.

Kromě přednášek a diskuzí budou studenti absolvovat i praktické úkoly. Při těch se budou podle univerzity pokoušet například o meditace, o delší a lepší spánek, než jsou navyklí nebo se zaměří na drobné dobré skutky.

„Očekáváme, že se zapojí stovky studentů nejen psychologie, ale všichni napříč obory. Jsme opravdu šťastní, že univerzita vzala nápad za svůj,“ řekl britskému deníku profesor Bruce Hood, který se zabývá funkcemi mozku a kurz bude vyučovat.

Spekulace o pochybení personálu školy

Britská BBC jako jeden z případů, za který si univerzita vysloužila kritiku, uvedla smrt studentky fyziky Natashy Abrahartové, která zemřela v dubnu minulého roku. Její úmrtí patří mezi zmíněné dva případy, které ještě nejsou policií uzavřené.

Podle dostupných informací Abrahartová před svou smrtí opakovaně navštívila školní psycholožku, která jí předepsala antidepresiva. Lékařka při vyšetřování uvedla, že se studentkou se velice těžce komunikovalo. Sama prý následovala standardní postup a studentku si zvala na kontrolu vždy po dvou týdnech.

Jenže studentka podle vyšetřovatelů vykazovala sebevražedné sklony a k jejímu případu mělo být přistoupeno jinak. Abrahartová byla nalezená oběšená 30. dubna 2018, deset dní po poslední návštěvě školní psycholožky.

University of Bristol se při sestavování kurzu inspirovala na americkém Yaleu. Na tamní kurz dobrého života se přihlásil každý čtvrtý student psychologické fakulty, online verzi kurzu si podle statistik americké univerzity zapsalo několik desítek tisíc studentů.

Reklama

Doporučované