Hlavní obsah

Univerzita Karlova bude mít vlastní pivo inspirované číslem pí

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Univerzita Karlova bude mít vlastní pivo. Jmenovat se bude Pěkný číslo a za jeho vznikem stojí Matematicko-fyzikální fakulta. Pivo je totiž inspirované číslem π, tedy Ludolfovým číslem, které se čte jako „pí“.

Článek

Jde o první ze zamýšlené řady piv uvařených podle vlastní receptury. „Nápoj ideově vznikl na Matematicko-fyzikální fakultě UK, jeho recepturu připravil Výzkumný ústav pivovarský a sladařský. Produkt uvede na trh Pivovar Ferdinand pod názvem Pěkný číslo,“ uvedla Univerzita Karlova.

„Pivo je inspirované číslem π (Ludolfovo číslo, značené π, které čteme jako pí - pozn. red.), které se také symbolicky promítá do jeho receptury i názvu,“ vysvětlil proděkan fakulty Martin Vlach.

První nápad byl podle něj recese. „Matfyzáky“ napadlo psát slovo pivo jako π v kroužku (πvO) – tedy pívo. Postupně však idea dostala vážnější podobu. Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, se kterým fakulta dlouhodobě spolupracuje, vyvinul v rámci svého výzkumného záměru unikátní recepturu, která je v mnoha směrech inspirována přibližnou hodnotou čísla π, tedy ~ 3,14.

Ve výrobě se tak využívají například tři druhy chmele, jeho stupňovitost je kolem 14 a obsah alkoholu zhruba 6,28 %, což odkazuje k dvojnásobku π. I proto nakonec nápoj dostal název Pěkný číslo. „Nápad z matfyzu se nám líbil, protože pokud víme, zatím žádná receptura piva nebyla inspirována konkrétním číslem. Zajímavost nového nápoje však spočívá i v oblasti předepsané výrobní technologie a surovin. I v tomto ohledu je přínosem pro současné pivovarnictví,“ upřesnil ředitel Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského Tomáš Brányik.

Pivo má mít nádech karamelu, jemného cukrového melounu se stopami manga a vanilky, bylinno-kořenité aroma s tóny máty a tymiánu. Vařit je bude benešovský Pivovar Ferdinand. „Pivovar Ferdinand je středně velký pivovar, který stále dodržuje tradiční výrobní postupy, jako je varna, otevřená spilka a ležácké tanky. Oproti jiným pivovarům máme výhodu, že i když nepoužíváme moderní řízení výroby pomocí výpočetní techniky, díky našim zkušeným kolegům můžeme garantovat stálou kvalitu benešovských piv. Myslím, že kvalifikovaný personál znamená v pivovarnictví více než zdánlivě dokonalé automatizované technologie,“ řekl jednatel pivovaru Petr Dařílek.

Pivo Pěkný číslo by se mělo na trhu objevit v březnu roku 2021.

Reklama

Doporučované