Hlavní obsah

Univerzita Palackého otevře Japonské centrum

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Univerzita Palackého (UP) otevře tento týden nové Japonské centrum. Má se stát místem pro přednášky, besedy, workshopy, letní školy, kurzy japonštiny či festivaly.

Článek

Jeho cílem je přispět k hlubšímu poznání současného Japonska a každodenního života běžných Japonek a Japonců, sdělili zástupci univerzity. Akce připravované Japonským centrem UP budou přístupné široké veřejnosti. Slavnostního otevření centra se zúčastní japonský velvyslanec Hideo Suzuki.

Japonské centrum navazuje na další obdobná kulturní centra UP, která pomáhají poznávat kultury daných zemí. „Kromě britského či francouzského centra máme na naší univerzitě také korejský Institut krále Sedžonga a čínský Konfuciův institut. Výuka japonštiny má na naší univerzitě dlouhodobou tradici, a Japonské centrum tak doplní v souladu s univerzitním strategickým záměrem výše uvedenou skupinu. Univerzitě Palackého umožní prohloubit spolupráci s našimi japonskými partnery a zároveň představí tradiční i moderní japonskou kulturu široké veřejnosti,“ uvedl prorektor pro zahraničí Martin Kudláček.

Ve své přednáškové činnosti počítá centrum především s českými odborníky a odbornicemi na japonskou kulturu a společnost a zároveň s Japonkami a Japonci, kteří žijí v České republice. Centrum však vítá rovněž návrhy na akce i aktivity z řad veřejnosti. Podle jeho koordinátorky Haliny Zawiszové se bude centrum orientovat především na témata, která mají přiblížit život v současném Japonsku. „V průběhu roku se budeme snažit volit témata tak, aby korespondovala s ročními obdobími a s nimi spojenými událostmi. Chceme se věnovat japonské kultuře jídla a pití, oslavám každoročních svátků a životních událostí, studijnímu a pracovnímu životu současných Japonek a Japonců, cestování, umění, sportu i odívání,“ uvedla koordinátorka.

V plánu jsou i workshopy, které se zaměří na vaření japonských jídel nebo cvičení, ale i na tradičnější oblasti japonské kultury, například na přípravu čaje, kaligrafii, oblékání kimona nebo balení do látky (furošiki), doplnila Zawiszová.

Kvůli současné epidemické situaci se minimálně do podzimu budou akce a aktivity, stejně jako samotné středeční otevření centra, odehrávat v on-line prostoru. V létě mají zástupci centra v plánu uskutečnit letní školu zaměřenou na japonský jazyk nebo na vaření japonských jídel. Na podzim plánují kurzy japonštiny pro veřejnost, uskutečnit by se měl i víkendový kulturní festival (macuri). Informace o chystaných akcích jsou dostupné na www.jc.upol.cz a sociálních sítích Japonského centra.

Reklama

Doporučované