Hlavní obsah

Univerzita Palackého otevřela fotografickou výstavu k výročí odsunu sovětských vojsk

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Univerzita Palackého v Olomouci otevřela tento týden fotografickou výstavu připomínající letošní 30. výročí odchodu posledního sovětského vojáka z někdejšího Československa.

Článek

Výstava fotografky Dany Kyndrové nese název S nimi i bez nich, zájemci ji najdou v prostorách Uměleckého centra UP. Fotografka dokumentovala odchod tehdejší sovětské armády v letech 1990 a 1991. Výstava potrvá do konce října.

„Vybrala jsem kolekci 25 těch nejdůležitějších fotografií. Jsem ráda, že jsou instalovány právě zde, kde je uvidí hodně lidí, především mladá generace. Dokumentární fotografie je důležitá právě proto, že připomene historii, o níž si někdy mladí lidé myslí, že už je pasé. Tak to ale určitě není,“ uvedla fotografka. Podotkla, že smyslem její práce bylo tehdy zachytit atmosféru odchodu vojsk, nepokoušela se vytvořit podrobnou kroniku tehdejších událostí.

Zájemci uvidí na výstavě černobílé snímky, které zachycují nejen sovětské vojáky při balení se a chystání k odjezdu, ale i osobnosti, které tehdy odchod vojsk řešily, včetně někdejšího předsedy parlamentní komise pro dohled nad odsunem sovětských vojsk Michaela Kocába, který se vernisáže ve středu zúčastnil. Zachycen je například na snímku, jak vyjednává s tehdejším poslancem České národní rady Oldřichem Kužílkem a slovenským generálem Svetozárem Naďovičem v Milovicích s ruskými generály.

Autorka na výstavě zaznamenala i Čechy, kteří ucítili při odsunu vojsk obchodní příležitost, další fotografie usvědčují sovětskou armádu z devastace krajiny a životního prostředí. Snímky mapují i tehdejší „architekturu“, která v souvislosti s přítomnosti sovětských vojsk přibyla na našem území, včetně typických ruských domů, takzvaných kyjeváků.

Sovětská vojska zůstala v Československu po invazi vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968. Sovětští vojáci byli koncem 80. let rozmístěni v 67 posádkách v českých zemích a 16 posádkách na Slovensku. Velitelství měla takzvaná Střední skupina vojsk ve středočeských Milovicích. Okupaci ukončila dohoda mezi vládou ČSSR a SSSR o odsunu sovětských vojsk, která byla podepsána 26. února 1990. Poslední transport se sovětskými vojáky a technikou opustil území republiky 21. června 1991 a o šest dní později republiku opustil i poslední sovětský voják, tehdejší velitel generál Eduard Vorobjov.

Reklama

Doporučované