Hlavní obsah

Univerzita Palackého vydá stěžejní dílo heraldika Jiřího Loudy

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

Univerzita Palackého v Olomouci se chystá vydat stěžejní dílo olomouckého heraldika Jiřího Loudy Erby rytířů podvazkového řádu.

Článek

Publikace o více než šesti stech stránkách přinese na tisíc vyobrazení erbů nejstaršího evropského rytířského řádu a třetího nejvýznamnějšího britského vyznamenání. Kniha vyjde na podzim jako pocta k nedožitým stým narozeninám uznávaného heraldika, který je i autorem návrhu českého státního znaku. Univerzita o tom informuje na svých stránkách.

„Jiří Louda považoval Erby podvazkového řádu za své zásadní dílo. Pracoval na něm usilovně téměř do konce života a velmi stál o to, aby kniha vyšla. Bohužel do své smrti v roce 2015 se toho nedočkal. Jeho odkaz se rozhodla naplnit vnučka a oslovila na základě doporučení dědečkových přátel naše univerzitní vydavatelství,“ uvedl ředitel univerzitního vydavatelství Aleš Prstek.

Kniha kromě stěžejního díla zachycuje i pozoruhodný život heraldika, který se za druhé světové války dostal přes Polsko a Francii do Velké Británie, stal se výsadkářem, ale kvůli zranění nakonec obsluhoval radiostanici. Zažil i těžkou dobu totality, v 50. letech byl zatčen Státní bezpečností a dva roky strávil na Mírově. Řadu let poté pracoval v olomoucké Vědecké knihovně a naplno se věnoval milované heraldice. „Životní příběh Jiřího Loudy je pozoruhodný, a my jsme se proto rozhodli ho připomenout i v připravované knize. Přidali jsme tak k jeho dílu ještě deset kapitol, které čtenáře provedou životem heraldika, vojáka, válečného veterána a vlastence,“ dodal Prstek.

Na knize se podílí hned několik osobností, například autorem životopisu je Michal Šimůnek z Ústavu pro soudobé dějiny Akademie věd České republiky, autorem a editorem heraldické části je historik a heraldik Karel Müller, přítel a kolega Jiřího Loudy a ředitel Zemského archivu v Opavě.

Kniha vyjde pod značkou Univerzity Palackého nejen proto, že Jiří Louda, rodák z Kutné Hory, prožil většinu života v Olomouci, ale i proto, že mu Univerzita Palackého v roce 2004 udělila čestný doktorát. Ocenila jak jeho zásluhy na poli heraldiky, tak i jeho osobní nasazení pro vlast.

Jiří Louda byl jedním z nejuznávanějších evropských znalců erbů a vlajek. Za svůj život vytvořil zhruba dvě stovky symbolů měst a obcí a vedle českého státního znaku také prezidentskou vlajku Významný český heraldik a veterán druhé světové války zemřel 1. září 2015 ve věku 94 let.

Reklama

Doporučované