Hlavní obsah

Univerzita v Ústí slaví 30 let od založení v téměř dokončeném kampusu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem ve čtvrtek oslavuje se studenty, akademiky i veřejností 30 let od založení. Za sebou má stavbu kampusu, před sebou přípravu projektů z Fondu spravedlivé transformace.

Článek

Vysoká škola začínala v roce 1991 se třemi fakultami, nyní jich je osm a stav je to konečný.

Historie vysokoškolského vzdělávání v severočeské metropoli sahá do roku 1954, kdy byla založena Vyšší pedagogická škola, která se o deset let později změnila v pedagogickou fakultu. „Z dnešního pohledu se existence univerzity v Ústeckém kraji jeví jako samozřejmost, ale za jejím vznikem stálo mnoho jednání a přesvědčování, že si náš strukturálně postižený region vlastní univerzitu zaslouží,“ uvedl prorektor Pavel Dlouhý.

Největším úspěchem je podle rektora rektor univerzity Martina Baleje vybudování městečka v areálu bývalé nemocnice. Univerzita původně sídlila v 16 objektech v Ústí nad Labem. Nyní se v kampusu dokončuje stavba druhé části fakulty strojního inženýrství a pak už bude zbývat pouze výsadba zeleného pásu kvůli sousedství s chemičkou a úprava parkovišť či relaxačních ploch. Náklady činily několik miliard korun. Investice sklidila i kritiku památkářů a architektů, když se rozhodlo o bourání budovy pavilonu A. Na jeho místě vzniklo moderní Centrum přírodovědných a technických studií, kde sídlí fakulty přírodovědecká a životního prostředí.

Úkolem akademiků podle Baleje nyní je více propojit práci jednotlivých fakult, které jsou soustředěny na jednom místě s výjimkou fakulty zdravotnických studií, jejíž nová budova se staví vedle nemocnice. „Rezervy vidím také v intenzivnější přeshraniční spolupráci a univerzita by měla být více vidět v regionu, expandovat do měst ne rozšiřováním poboček, ale zavedených aktivit, jako je dětská univerzita, letní kempy, univerzita třetího věku,“ uvedl Balej.

Projekt rozšíření vzdělávání v regionu získal podporu z Fondu spravedlivé transformace stejně jako projekt zaměřený na výzkum vodíku. „Univerzita má díky tomu šanci se zviditelnit při transformaci kraje, při změně jeho image,“ uvedl rektor, který dnes udělí záslužné medaile několika osobnostem spojeným s univerzitou. Je mezi nimi děkanka filozofické fakulty Michaela Hrubá, emeritní děkan přírodovědecké fakulty Jaroslav Pavlík nebo bývalý rektor a současný děkan fakulty zdravotnických studií Zdeněk Havel.

Oslavy dnešním kulturním a formálním programem v kampusu nekončí. Budou součástí celého akademického roku a soustředit se budou nejen v univerzitním městečku, ale projekce se uskuteční třeba v sále Hraničář a příspěvkem k výročí bude ještě letos otevření opraveného Domu umění.

Reklama

Související témata:

Doporučované