Hlavní obsah

Univerzitní hokej v Česku zaujal. Rýsuje se další soutěž a začíná boj o milionový byznys

Univerzitní hokejová liga se inspirovala v USA. Teď v ní hraje třináct týmů ze čtyř evropských zemí, včetně Česka.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Vysokoškolský titul a profesionální hokejová kariéra? To, co je v zámoří standardem, zůstává v Česku utopií. Možná se to brzy změní. Zatímco donedávna český hokej neměl univerzitní soutěž žádnou, teď to vypadá, že bude mít rovnou dvě. V zákulisí začal boj o milionový byznys, který může pomoct lepšímu vzdělání sportovců.

Článek

Evropská univerzitní hokejová liga (EUHL) rozjela svou pátou sezonu, české vysoké školy do ní společnými silami poslaly šest svých týmů. Budoucí právníci, lékaři a inženýři se dávno smířili s tím, že jejich plán vydělávat miliony hokejem nebude fungovat. A tak sní o úspěšné kariéře mimo mantinely. Pod vedením bývalého slovenského reprezentanta Ľubomíra Sekeráše vznikla právě pro ně před pěti lety soutěž, ve které týmy českých univerzit hrají stěžejní roli.

Zákulisím jednoho z nich - Akademiků Plzeň - vás Seznam Zprávy provedou. Nečekejte žádný hobby hokej, tady se jede naplno. Na začátku sezony se Akademikům z řad studentů hlásí na čtyřicet hokejistů, v tréninkovém kempu si místo v týmu ale zajistí jen pětadvacet z nich.

Konkurence je tvrdá. V průběhu sezony se trénuje i třikrát týdně v podmínkách, které připomínají profesionálně vedený tým. Jen bez nároku na honorář, studijní stipendia nebo dokonce úlevy ze zkoušek. Jediná odměna hráčům za reprezentaci své školy je možnost prodloužit si hokejovou kariéru, která pro většinu z nich v juniorské extralize s nástupem na univerzity skončila.

Na první pohled sympatický projekt ale drží u dna řada úskalí. Akademici si na sezonu, ve které cestují k zápasům i do dalekého Prešova nebo Budapešti, musejí zajistit rozpočet ve výši zhruba 1,2 milionu korun. A i tak musejí šetřit každou korunu. Ligu řízenou ze Slovenska ze svých peněz dotuje Sekeráš a dotace slovenského ministerstva školství, na ty si ale týmy z Česka ze zákona sáhnout nesmějí. V Česku je podpora sportujících studentů v podstatě nulová. O jejich soutěž nejevil zájem hokejový svaz, dotacemi je nepodpořilo ani Ministerstvo školství.

Může se to brzy změnit, o univerzitním sportu v Česku se totiž v příštích měsících bude hodně tvrdě jednat. Zatímco donedávna neměli zdejší studenti-hokejisté soutěž žádnou, teď to vypadá, že si brzy budou moci vybrat ze dvou. V zákulisí totiž vzniká tiše a zatím bez oficiálního vyjádření projekt, který má Sekerášovu myšlenku kopírovat. A nejlépe ještě zdokonalit.

Video: Co se děje kolem univerzitního hokeje v Česku, vysvětluje redaktor Adam Sušovský. 

Co se děje kolem univerzitního hokeje, vysvětluje Adam Sušovský.Video: Adam Sušovský

Stojí za ním bývalý manažer Dynama Pardubice Ondřej Šebek, někdejší český tenista David Novák nebo asistent Aloise Hadamczika u hokejové reprezentace Jan Procházka. Tito tři muži si vysnili soutěž, která podobně jako uznávané univerzitní ligy v Americe nejprve dovede hokejisty k vysokoškolskému titulu, a až pak jim umožní vrátit se do sféry profesionálního sportu.

I když to nikdo zatím nechce vyslovit nahlas, tito tři muži se chystají s EUHL pustit do konkurenčního boje. Je zřejmé, že se v Česku udrží soutěž jen jedna. A to ta, která univerzitním týmům nabídne lepší finanční podmínky a zázemí. V součtu je řeč o desítkách milionů korun ročně.

EUHL má na své straně třináct univerzitních týmů z Česka, Slovenska, Maďarska a Polska i pětiletou zkušenost s řízením univerzitní soutěže v praxi. Šebek a spol. své neskromné sny podtrhují úplně jiným trumfem. Získali to, o co se Sekeráš marně pokouší pět let. Mají oficiální podporu hokejového svazu, který ji v polovině října stvrdil podpisem memoranda.

Kdy a jestli vůbec se ale česká univerzitní liga skutečně začne hrát, bude jasno nejdříve po Novém roce.

Reklama

Související témata:

Doporučované