Hlavní obsah

Univerzity ve vzduchoprázdnu. Testy musely koupit, ale nikdo je neproplatí

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Vysoké školy mají povinnost testovat své zaměstnance, podobně jako třeba úřady. Na rozdíl od nich ale nedostaly žádné testy. Musely si je tedy koupit na vlastní náklady. Nemají však nárok na proplacení 60 korun jako firmy.

Článek

Ostravská univerzita testuje podle pravidel své pracovníky stejně jako už dříve jiní zaměstnavatelé od 17. března. Měla by mít tedy nárok na kompenzace testů v částce 60 korun za jeden provedený test. Škola se proto chtěla zaregistrovat do aplikace zdravotních pojišťoven. Jenže zjistila, že na podporu nedosáhne.

„Byli jsme překvapeni, když jsme se dozvěděli, že jako veřejnoprávní instituce na to nemáme nárok,“ řekl Seznam Zprávám rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Nejste oprávněným žadatelem

Problém je v přijatých mimořádných opatřeních Ministerstva zdravotnictví, která schválila vláda. Jiná zavedla plošné testování ve firmách, další pak tuto povinnost pro úřady a veřejné vysoké školy.

„Ministerstvo průmyslu a obchodu řeší pouze firmy a osoby samostatně výdělečně činné,“ uvedla mluvčí úřadu Štěpánka Filipová.

Vyplývá to i ze seznamu oprávněných žadatelů na stránkách aplikace pro úhradu antigenních testů. O příspěvek mohou žádat pouze: společnosti podnikající v České republice, OSVČ, družstva, spolky a pobočné spolky, nadace a nadační fondy, církevní právnické osoby, obecně prospěšné společnosti a ústavy.

Veřejné vysoké školy v seznamu nejsou. Stejně jako úřady. Těm ale na rozdíl od VŠ zajistilo dostatek testů Ministerstvo vnitra.

Paradoxně ale pocházely z dodávky, která byla původně určená pro školy. Mezi 84 úřadů, od ministerstev přes Český statistický úřad až po Bezpečnostní informační službu, rozdělilo vnitro téměř 900 tisíc testů.

Ve výhodě jsou dokonce i soukromé vysoké školy. Ty jsou totiž nejčastěji buď obchodními, nebo obecně prospěšnými společnostmi, takže nárok na proplacení antigenních testů mají.

„Nejenom, že jsme na to pochopitelně ekonomicky doplatili a museli jsme navíc celý systém testování nachystat během několika dní kvůli chaotickému rozhodování Babišovy vlády. Nakonec ani nedostaneme těch 60 korun za test, který je navíc pochopitelně ještě daleko dražší,“ dodává Lata.

Všechny povinnosti, ale ne práva

Ostravská univerzita není jediná, která problém řešila. Stejnou potíž hlásí i další vysoké školy.

„Veřejné vysoké školy coby veřejnoprávní subjekty hospodařící s veřejnými prostředky v tuto chvíli nemají nárok na kompenzace za testování zaměstnanců,“ konstatuje mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Seznam Zprávy se na otázku ohledně proplacení testů ptaly i Ministerstva zdravotnictví, které mimořádné opatření vydalo. Do vydání textu ale odpověď nepřišla.

„Veřejné vysoké školy mají takový zvláštní status. Vztahují se na ně všechny povinnosti, nikoliv už ale práva,“ komentuje to předseda České konference rektorů Petr Sklenička.

Právě Česká konference rektorů problém s náklady za antigenní testování mimo jiné řešila na zasedání svého pléna ve čtvrtek i se zástupci Ministerstva školství.

Po vládě chce, aby v rámci přípravy brzkého návratu studentů k prezenční výuce stanovila jasná pravidla pro případné testování a nepřenášela náklady spojené s testováním na vysoké školy, které mají kvůli epidemii už tak natažené rozpočty.

„Pan ministr školství se nabídl, že to vezme na vládu a pokusí se prosadit, aby k proplacení došlo,“ dodává Sklenička.

Potvrzuje to i v odpovědi pro Seznam Zprávy Ministerstvo školství.

„Podle MŠMT by ale u pracovníků veřejných vysokých škol měla být pravidla pro kompenzace nákladů spojených s testováním stanovena ve stejné podobě jako u podnikatelů, což navrhujeme i v materiálu na vládu,“ dodává mluvčí MŠMT Lednová.

Reklama

Doporučované