Hlavní obsah

Univerzity zaplatí za koronavirus. Stát seseká peníze za studentské výměny

Univerzita v Hradci Králové minulý týden zrušila výměny studentů s nejvíce postiženými zeměmi. Znamená to pro ni výpadek státního příspěvku.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Koronavirus narušuje studentské výměny. Ty jsou pro české univerzity i zdrojem příjmu, o který nyní přicházejí. Univerzita v Hradci Králové musela například zrušit letní školy, které každé prázdniny navštěvují stovky zahraničních studentů, většinou z koronavirem zasažené Asie.

Článek

Hrozba nového koronaviru ovlivňuje české univerzity, a to především ty, které mají čilý výměnný ruch studentů a akademiků s nejvíce postiženými oblastmi. Mezi ně patří i Univerzita Hradec Králové, jejíž fakulty mají dlouhodobá partnerství s univerzitami v Číně, Hongkongu, Jižní Koreji či na Tchaj-wanu. Vedení školy koncem minulého týdne zakázalo výjezdy svých studentů do rizikových oblastí, stejně tak příjezdy zahraničních studentů do Hradce Králové. Zároveň rozhodlo o zrušení letošní letní školy pro zahraniční studenty.

„Univerzity v České republice jsou Ministerstvem školství dotovány i na základě internacionalizace, což znamená, že čím víc studentů vysíláte a čím víc jich přijímáte, tím větší balíček peněz od ministerstva dostanete,“ vysvětluje mluvčí univerzity Jakub Novák. Hradecká univerzita si tak ročně přijde na zhruba třináctimilionový příspěvek. „Když jsou počty menší, bavíme se o sesekávání peněz z tohoto balíčku, který je pro univerzitu naší velikosti zásadní,“ dodává.

Univerzita peníze z této dotace používá zejména na zlepšování komfortu studentů, kteří se výměnných pobytů účastní. V žádném případě podle Nováka nejsou ohroženy investice.

Představitelé univerzity zároveň rozhodli i zrušení letošních termínů takzvaných letních škol, na které o prázdninách přijíždějí studenti ze zahraničí. „Nepozvali jsme zahraniční studenty, byť je to také pro univerzitu finanční ztráta,“ říká Novák. Zahraniční studenti přijíždějící na letní školy jsou totiž samoplátci a pro univerzitu tento mimořádný semestr vždy znamená příjem zhruba 3,5 milionu korun.

Na rozdíl od výměnných pobytů však u letních škol univerzita čeká na případné zlepšení situace kolem šíření koronaviru. „Pokud se najde řešení do dubna, tak ještě v dubnu jsme schopni je pozvat, bavíme se o stovkách studentů, kteří na každé léto jezdí studovat,“ dodává Jakub Novák.

Univerzita musela v první polovině února poslat do domácí karantény na kolejích několik asijských studentů, kteří přijeli na letošní semestr, neboť na cestu vyrazili ještě před zaváděním bezpečnostních opatření. U nikoho z nich se ale příznaky nemoci neprojevily, a studenti se tak zapojili do výuky.

V Hradci Králové řešili lékaři tamní fakultní nemocnice podezření na nákazu u íránské studentky hradecké lékařské fakulty Univerzity Karlovy, která se minulý týden vrátila ze své domoviny, kde se koronavirus výrazně šíří. Hospitalizována byla kvůli lehčím příznakům chřipky. V pondělí odpoledne však nemocnice uvedla, že se u medičky nákaza nepotvrdila. Lékaři proto mladou ženou poslali ještě do týdenní domácí karantény.

Reklama

Doporučované