Hlavní obsah

Únosce dětí udělal tečku za svým případem. Neodvolá se

Zdeněk Hryščenko se nebude odvolávat proti šestnáctiletému trestu. Podle verdiktu soudu se na svobodu nedostane ani po odpykání trestu.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Krajský soud sepsal rozsudek v kauze dvou unesených dětí. Odsouzený muž se proti němu neodvolá.

Článek

Mimořádný případ několikanásobného únosce dětí z Litoměřicka je definitivně u konce.

Zdeněk Hryščenko byl před dvěma týdny odsouzen na 16 let vězení za to, že jedenáct dní věznil v garáži na ústeckém Střekově chlapce a dívku. Rozhodl se, že se proti trestu neodvolá.

„Nepodá si odvolání,“ potvrdil Seznamu jeho advokát Pavel Hrtánek.

Hryščenko se přitom podle verdiktu na svobodu nedostane ani po odpykání šestnáctiletého trestu, protože bude jako nebezpečný recidivista umístěn do zabezpečovací detence.

Žalobce se práva odvolání vzdal už v soudní síni po vynesení rozsudku. 

Video: Profil únosce dvou dětí z Litoměřic.

Video: Radek Nohl

Písemné znění verdiktu soudce Jiří Bednář dokončil v těchto dnech. A i Hryščenko by ho měl brzy dostat. „Písemné vyhotovení rozsudku je již hotové a bylo rozesláno,“ uvedla mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová.

Hryščenko v posledních zhruba 14 letech měl na svědomí hned několik útoků na děti. V posledním případu mu soud vedle vězení nařídil zaplatit dvěma posledním dětským obětem odškodné. Unesené dívce 500 tisíc a chlapci 250 tisíc korun.

„V případě nezletilého Daniela bylo přiznáno jen 250 tisíc korun nikoliv proto, že by jeho újma byla menší než nezletilé Jany. Bylo to proto, že soud nemůže přiznat více, než ta osoba požaduje. Byť mohl chtít více - až do té hranice, co bylo přiznáno Janě,“ prohlásil soudce Jiří Bednář.

Není jisté, zda jim Hryščenko peníze zaplatí. V dopise soudu přiznal, že má dluhy okolo 200 tisíc korun. Soud mu navíc nechal zabavit také auto a garáž, kde děti ukrýval.

Reklama

Doporučované