Hlavní obsah

Únosy podle scénáře. Jak Švábův gang vydíral a zabíjel české podnikatele

Foto: Profimedia.cz

Únosy gangu Michaela Švába připomínaly béčkový film.

Reklama

aktualizováno •
Článek

Pod zločinným alter egem Robert Kelner lákal Michael Šváb bohaté podnikatele do Španělska nebo Dubaje. Jednomu z nich se po převedení milionů na Švábovy účty podařilo vyváznout, ve dvou případech ale vydírání skončilo vraždou.

„Michael Šváb byl extrovert, bonviván, měl velké plány i iluze. A nenaplnění těch iluzí přispělo k tomu, že sklouzl k násilí,“ vzpomíná Josef Klíma v dalším dílu podcastu České podsvětí.

Šváb měl skutečně spoustu snů a ambicí. V roce 1988 emigroval do Spojených států na Aljašku. Celou dobu ale toužil po kariéře u filmu a začal studovat filmovou produkci v Los Angeles. Z Ameriky si zpátky do Česka přivezl i snoubenku - Šváb pak v roce 1994 uspořádal dvojitou svatbu společně se svou sestrou Danielou, která se provdala za herce Martina Dejdara.

Pokusy Michaela Švába prosadit se u filmu ale ztroskotaly. Nejprve přesvědčil svého švagra Dejdara, aby společně natočili „kasovní trhák“, první anglicky mluvený český film s názvem Panství. Z nákladného snímku, ve kterém se objevil i britský herec Peter O'Toole, se ale vyklubal propadák. Produkční firma M.D.M.Production, kde Dejdar působil jako jednatel a později k sobě přibral i Švába, skončila s obrovskými dluhy.

Ani po nevydařeném Panství ho sen o blockbusterovém úspěchu neopustil. Podruhé Šváb zpronevěřil 11 milionů, když sliboval, že pro seriálovou adaptaci Bídníků sežene herce Johna Malkoviche. V roce 2001 za to byl odsouzen na 6,5 roku.

Ve vězení Šváb přišel s novým, neprůstřelným plánem, jak se dostat k penězům - vylákat bohaté Čechy do zahraničí a tam je uvěznit, vydírat a donutit k zaplacení vysokých výkupných částek. Pokaždé někde jinde na světě, to si nikdo nespojí. A navíc vášnivě rád cestuje. Co by se tak mohlo pokazit?

„Zrovna jejich první oběť, jakýsi internetový podnikatel, kterého vylákali do Valencie, z toho vyvázl živý. Dokonce usmlouval slevu, zaplatil pár milionů dolarů a pustili ho domů. Pak se diskutovalo o tom, proč Švába a jeho muže neudal. Projevilo se to, že lidé už měli k policii nedůvěru. Bál se, byl rád, že z toho vůbec vyváznul. Raději to neoznámil, přestože se potom ocitl v podezření, že s nimi byl s gangem nějak domluvený,“ dodává Klíma.

Pod zločinným alter egem Robert Kelner pak lákal Švábův gang mezi lety 2011 až 2013 české byznysmeny do Španělska, na francouzskou Riviéru nebo do Dubaje. Ve dvou případech vydírání skončilo vraždou.

Švábova skupina zahrnovala ještě Libora Skopalíka, Petra Klementa nebo bývalého policistu Daniela Dimitrova. Právě Šváb a Skopalík si v roce 2014 od Vrchního soudu v Praze odnesli nejvyšší tresty - doživotí.

Jaké stopy a chyby za sebou Švábův gang nechával? Podle čeho si Šváb zvolil pseudonym Robert Kelner? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

Aktualizace: Po upozornění pozůstalé jedné z obětí jsme upravili finální stopu podcastu. V pasáži o vlastnictví areálu Vystrkov došlo k záměně jedné z obětí a potenciální oběti Švábova gangu. Za chybu se omlouváme, pasáž byla v editované verzi podcastu odstraněna.

České podsvětí. O tenké hraně zákona v novém miléniu

Josef Klíma a Adam Miklica v pokračování úspěšné podcastové série. Z podsvětí je spíš polosvět, zločin infiltruje stát a balancuje na hranici zákona.

Každé pondělí na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vyrobilo Storylab Audio ve spolupráci s audio týmem Seznam Zpráv. Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák a František Šec. Rešerše: Anežka Čermáková a Dávid Pásztor.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Použité citace a zdroje

Dabing seriálu Simsonovi, 20. 1. 2010, YouTube; Panství (1999) - ukázka, 3. 9. 2012, YouTube; 2011 WSOP November Nine - Martin Staszko, 25. 7. 2011, YouTube; Tresty pro Švábův gang, 18. 7. 2014, Události ČT; Švábův gang, 8. 10. 2020, YouTube

Reklama

Související témata:

Doporučované