Hlavní obsah

Unschooling aneb dítě se samo rozhoduje, čemu se chce věnovat

Rozhovor o unschoolingu.Video: Háta Sassmannová, Seznam Zprávy

 

Reklama

V České republice zatím neschválená metoda vzdělávání unschooling vychází z konceptu z 18. století. Od klasické výuky se diametrálně liší. Rozdíly jsou však i oproti klasické domácí výuce.

Článek

Unschooling nebo také sebeřízené vzdělávání je styl učení, který pracuje hlavně s dobrovolností, a to ve všech odvětvích. „Dítěti lze nabízet v podstatě cokoliv. Lze ho provádět celým životem a světem okolo. Ale konečné rozhodnutí, čemu se dítě bude věnovat, je vždy na něm,” říká konzultantka projektu Svoboda učení Zdeňka Staňková. Ta tímto stylem vzdělává i svoje děti.

Staňková považuje unschooling za nejpřirozenější způsob učení. Dovedla ji k tomu i zkušenost z přístupu škol k jejímu šestnáctiletému synovi, který byl diagnostikován jako mimořádně nadané dítě. Individuální přístup škol k jeho studiu spočíval pouze v tom, že dostával více domácích úkolů. „Dnes už si myslím, že neexistují nadané či méně nadané děti. Každé dítě v sobě má potenciál, který můžeme buď podpořit, nebo zabít,” vysvětluje zastánkyně unschoolingu.

Děti vzdělávané doma mají často lepší měřitelné výsledky než ty, které pravidelně chodí do školy. Jsou cílevědomější a sebevědomější. U zatím zákony nepovoleného unschoolingu jsou priority většinou spíše neměřitelné. Jaké děti lze touto metodou vzdělávat? A jak se k domácímu vzdělávání staví stát? To se dozvíte ve videu nad článkem.

Celý pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované