Hlavní obsah

Úplatek může být i pozitivní a odvážná věc, míní zavilý bojovník proti korupci Karel Janeček

Korupce je zlo, ale úplatek může být pozitivní, tvrdí Karel Janeček.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Korupce je rakovina společnosti. Vnímám ji jako akci, která chce poškodit instituci. Nic ale není černobílé, tvrdí miliardář.

Článek

Když zvážíme obrovskou byrokracii, kterou stát občany zatěžuje, pak počínání člověka, jenž je ochoten dát úplatek, aby proboural nějaké nesmyslné omezení, nelze hodnotit čistě negativně. „Hodnotil bych to dokonce jako odvážnou věc,“ vypráví v novém díle pořadu Kam to bude? miliardář Karel Janeček.

Peníze vydělané obchodováním s finančními deriváty dává vystudovaný matematik na boj s korupcí dlouhodobě. Právě on obohatil češtinu o slůvko „zlojed“ popisující toho, kdo pracuje jen ve vlastní prospěch a snaží se ostatní poškodit. Třeba právě korupcí.

Nejvíc jej teď ale zajímá změna volebního systému, kterou prosazuje se svým projektem Demokracie 21. Lidé by podle něj měli mít možnost rozdělit při volbách více hlasů a mít možnost dávat i „minusové body“.

Dá se korupce zcela vymýtit? Podívejte se v ukázce z pořadu Kam to bude? v úvodním videu. V novém díle pak Janeček poodhalí, co mu vadí na společenských konvencích, kdo nejvíc ve společnosti škodí nebo proč si myslí, že se podaří změnit volební systém, když to musí odsouhlasit ti, které k moci dostal ten současný.

To vše v novém díle pořadu Kam to bude? v premiéře ve čtvrtek od 20.30 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma?.

Reklama

Související témata:

Doporučované