Hlavní obsah

Úplatky v čase nouze: I po čtyřech měsících je policie stále v počáteční fázi

Městská část Praha 8. (Ilustrační foto.)

Reklama

Policie stále vyšetřuje manipulování veřejné zakázky v Praze 8. Lhůtu na vyšetřování už na začátku července prodloužila už podruhé.

Článek

Seznam Zprávy zkraje dubna zdokumentovaly, jak manažer čínské společnosti Huawei Juraj Pavol dojednával pro sebe a nyní už bývalého radního Prahy 8 Josefa Slobodníka (ODS) procenta ze zakázky na dezinfekci veřejných prostor na Praze 8.

Případ začali vyšetřovat policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu pod dozorem žalobce Martina Nováka z Prahy 9, avšak i po čtyřech měsících jsou stále ve fázi prověřování.

Seznam Zprávám to potvrdila náměstkyně Obvodního státního zastupitelství v Praze 9 Jana Krečová.

„Věc je zatím stále v přípravném řízení, vše se ještě prošetřuje. Nikdo nebyl obviněn a nebylo zahájeno trestní stíhání,“ uvedla Krečová. Policie podle ní už dvakrát prodloužila lhůtu k prošetřování. „Naposledy požádali o prodloužení na začátku července, lhůta je tak prodloužena do 30. září,“ doplnila.

Pokud bude mít policie dostatek důkazního materiálu, lze podle ní předpokládat, že prověřování bude ukončeno. Nevyloučila ale, že policie požádá ještě o další prodloužení lhůty.

Manažer čínské společnosti Juraj Pavol ale figuroval i v kauze ovlivňování veřejných zakázek na Ministerstvu kultury, na což upozornily v červnu Seznam Zprávy. Případem manipulace veřejných zakázek na kultuře se v půlce června začalo zabývat vrchní státní zastupitelství.

„Na základě vašich informací se Vrchní státní zastupitelství v Praze věcí začalo zabývat,“ uvedla na dotaz Seznam Zpráv Lenka Bradáčová. Obratem pověřila Národní centrálu proti organizovanému zločinu (NCOZ), ať podezřelá výběrová řízení prověří.

Pavol ještě před nástupem do společnosti Huawei figuroval jako investiční ředitel společnosti Liglass Trading, která v roce 2017 podepsala smlouvu o výstavbě vodních elektráren v Kyrgyzstánu za 15,9 miliardy korun. Ke kontraktu firmě pomohl i dopis kancléře Vratislava Mynáře, který jej adresoval přímo do kanceláře prezidenta středoasijské země.

Z obchodu ale nakonec sešlo, protože se ukázalo, že firma nemá s výstavbou vodních děl žádné zkušenosti a rovněž neměla dostatek finančních prostředků na financování projektu.

Reklama

Doporučované