Hlavní obsah

Zákaz kouření. Náměstkyně ministra Arnoštová o novinkách v restauracích

 

Reklama

Sledujte živě: Poslanci schválili úplný zákaz kouření v restauracích.

Článek

Sledujte živě: Poslanci schválili úplný zákaz kouření v restauracích.

Kuřáci si v restauracích a dalších pohostinských zařízeních od konce května příštího roku už nezapálí. Úplný zákaz kouření přinese takzvaný protikuřácký zákon, který dnes schválila Sněmovna.

Hostinští nemají mít žádné úlevy například v možnosti zřizovat v podnicích kuřárny. Poslanci ale naopak neschválili ani úpravu, která by zavedla regulaci také pro restaurační zahrádky.

V pohostinstvích budou moci lidé používat jen vodní dýmky, které jsou populární hlavně v čajovnách, a elektronické cigarety. Pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické. Nyní si mohou hostinští zvolit, zda chtějí mít kuřáckou, nebo nekuřáckou provozovnu. Mohou v ní mít i oddělené prostory pro obě skupiny zákazníků.

Zákon teď  zamíří k posouzení do Senátu.

Boris Šťastný o šancích protikuřáckého zákona a o tom, proč bojuje proti tabáku.

Poslanci dnes proti původním předpokladům nebudou schvalovat vládní daňový balíček. Sešly se k němu různé pozměňovací návrhy, které by zavedly některé výjimky z elektronické evidence tržeb, případně by ji zcela zrušily. Sněmovna by se měla kvůli legislativním lhůtám vrátit k úpravám EET až v lednu.

Reklama

Doporučované