Hlavní obsah

Úplný zákaz zvířat v cirkusech vyhlásil jako první americký stát New Jersey

New Jersey jako první stát USA zakázal zvířata v cirkusech.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Stát New Jersey jako první z celé federace Spojených států amerických vyhlásil úplný zákaz užívání divokých zvířat v cirkusech.

Článek

Noseyin zákon, tak zní název legislativy, kterou v pátek podepsal guvernér amerického státu New Jersey Phil Murphy. Má chránit divoká zvířata před újmou způsobenou cestováním s kočovnými artisty při jejich tzv. cirkusových show. Napsala o tom televize CNN.

„New Jersey je prvním státem, který chrání divoká zvířata před týráním spojeným s putovními představeními,” uvedl ředitel Brian R. Hackett zastupující stát v největší americké neziskové organizaci pro ochranu zvířat Humane Society of the United States.

„Až přespříliš dlouho tato stvoření trpěla vlivem krutých tréninkových praktik, konstantním omezováním a nedostatkem toho, co je pro ně přirozené. Jsme guvernérovi Murphymu vděční, že legislativu podepsal a ukončil tím tento typ krutosti páchané v našem státě,” dodal Brian ve vyjádření organizace.

Název vychází z hrůzného případu týrané slonice

Zákon nese jméno po šestatřicetileté slonici z Afriky, která trpěla artritidou, a přesto byla nucena v rámci cirkusového vystupování cestovat napříč státy. Jeho majiteli ji odebraly úřady státu Alabama loni v listopadu v okrsku Lawrence. Následně ji předali ochranné organizaci The Elephant Sanctuary v sousedním státě Tennessee.

Americké ministerstvo zemědělství vzneslo proti dotyčnému cirkusovému řediteli Hugo Liebelovi četná obvinění ze zanedbání péče o Nosey. Kromě artritidy našli slonici infekci močového traktu, parazity a rozsáhlou nekrózu kožní tkáně, tedy faktory svědčící o špatném zacházení se zvířetem. Úřad uložil Liebelovi pokutu ve výši 170 tisíc korun, v souvislosti s případem mu zrušil vystupování v dalších dvou městech.

Pokuta kruté zacházení neřeší

Největší nezisková organizace bojující za práva zvířat na světě PETA, která o Noseyině zákonu rovněž napsala, situaci kolem týrání divoké zvěře vytrvale sleduje. V srpnu informovala o záměru Ministerstva zemědělství USA odebrat jeho federální licenci pro vystupování a drezuru v cirkusech, která mu v první řadě umožnila šestatřicetiletou slonici týrat.

„Divoká zvířata patří do jejich přirozeného prostředí nebo přírodních rezervací, ne do představení, při kterých je ohrožené jejich bezpečí a bezpečnost jejich okolí,” sdělil Brian ve vyjádření.

Situace kolem cirkusů v Česku

Český resort zemědělství příšel s návrhem zákazu drezury a vystupování zvířat v cirkusech nedávno. Obsahuje ho novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, která prošla meziresortním připomínkovým řízením. Ministerstvo zároveň ustanovilo pracovní skupinu, která má o podmínkách zákazu rozhodnout. Měli by v ní být zástupci resortů zemědělství a životního prostředí, Ústřední komise pro ochranu zvířat, Státní veterinární správy, vybraných chovatelských svazů a cirkusů.

Zástupci největších cirkusů v Česku se v reakci na návrh spojili a žádali o diskuzi. Podle nich ministerstvo návrh oznámilo bez předchozích relevantních argumentů jako empirické studie, výzkumu či sběru dat v terénu. Cirkusy předem žádné indicie o chystané novele zákona na ochranu zvířat proti týrání neměly.

Aktivisté již dříve předali Ministerstvu zemědělství petici proti chovu volně žijících zvířat v cirkusech. Podepsalo se pod ni na 14 000 lidí.

Přibližně stovka demonstrujících rovněž například začátkem letošního října protestovala před vchodem do cirkusu Berousek na pražské Letenské pláni. Ke konci měsíce se pak přesunuli také k cirkusu Bob Navarro King. Nelíbilo se jim zacházení se zvířaty v těchto a podobných zařízeních.

Stále trvající případ spustila kauza nelegálního zabíjení tygrů a obchodování s částmi jejich mrtvých těl v letošním červenci. V případu se zatím nachází tři obvinění lidé, mezi kterými je také sedmašedesátiletý provozovatel zooparků u Prahy a Doks na Českolipsku Ludvík Berousek.

Reklama

Doporučované