Hlavní obsah

Upozorňovala jsem Babiše, že jsem rebelka s vlastními názory, říká nová ministryně

Marta Nováková chce v křesle ministryně průmyslu a obchodu omezit státní regulace a byrokracii.Video: Václav Dolejší

 

Reklama

„Do politiky bych nikdy nešla, protože bych už nemohla říkat své názory,” říkala Marta Nováková ještě před rokem. Proč teď kývla Babišovi?

Článek

Marta Nováková, úspěšná podnikatelka a bývalá šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu, překvapila, když přijala křeslo ministryně průmyslu a obchodu v Babišově vládě.

Vždyť třiašedesátitelá Nováková se nedávno svěřila, že před rokem 1989 nebyla ani v SSM (Socialistickém svazu mládeže), natož pak v KSČ. Sama se označuje za „potížistku a rebelku”, kterou komunisté z několika zaměstnání vyhodili nebo přemístili na horší pracovní místo.

Dnes je hlavně liberálkou, která už dlouhodobě kritizuje narůstající byrokracii a snahu státu všemožně regulovat. Ve vládě proto plánuje bojovat hlavně za malé a střední podnikatele, na které se podle ní zapomíná a které si s novými požadavky státu poradí hůř než velké korporátní společnosti. Kromě toho je Nováková obecně velkou kritičkou principu dotací.

„Na těch svých pozicích budu trvat. Samozřejmě, že budu narážet. Já jsem si toho byla vědoma. Ale v okamžiku, kdy rezignujeme, tak se nestane nic,” řekla Nováková v rozhovoru pro Seznam.

Přitom ještě před rokem, v červenci 2017, v rozhovoru pro časopis Be the Best vstup do politiky odmítla: „Nikdy nepůjdu do politiky. Dneska můžu říkat, co si myslím, tam bych to asi říkat nemohla. S přibývajícími léty jsem snad diplomatičtější, ale bude to jeden z rysů, který mi zůstal z mládí. Chci se chovat tak, abych se sama před sebou nemusela stydět.”

Jak tedy Marta Nováková vysvětluje, že na nabídku křesla ve vládě kývla Andreji Babišovi, který kdysi označil sám sebe za „prospěcháře starého režimu”? A vadí jí, že kabinet podporují komunisté?

„To je asi o osobních postojích k porevolučnímu dění. Kdybychom se na to měli dívat dogmaticky, tak se tady mnoho věcí neudělá. Já se snažím na současnou situaci nahlížet opravdu pragamaticky. Nejsem v politické rovině, chtěla bych být v odborné rovině,” odpovídá. Podívejte se na její další odpovědi a argumentaci ve videu nahoře.

Celý rozhovor s ministryní Martou Novákovou.Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované