Hlavní obsah

Upravený exponát pro dubajské EXPO uvidí i lidé na jižní Moravě

Foto: Shutterstock, Tomasz Czajkowski, Shutterstock.com

Dubaj.

Reklama

Lidé v Brně si mohou ode dneška do 17. října prohlédnout upravenou verzi exponátu určeného pro světovou výstavu EXPO v Dubaji, kterou nechaly společně vytvořit Brno a Jihomoravský kraj.

Článek

Model vypadá jako velký dutý kvádr a odkazuje na dva významné jihomoravské technologické obory – elektronovou mikroskopii a vesmírný průmysl. Zároveň vychází z tématu spojení perspektiv mikro a makro světa. Novinářům jej dnes představili tvůrci a zástupci města a kraje. Nejprve bude vystavený v brněnském zábavním vědeckém parku VIDA! science centrum Brno a poté bude putovat až do konce března po jihomoravských městech.

Exponát vytvořili multimediální architekti Visualove s designéry ze studia Chybik+Kristof. Zvenčí je osazen LED pásky, zevnitř jsou umístěné senzory, které detekují pohyb ruky a spouštějí animace. „Část týkající se makrosvěta (jedna strana kvádru) je obalena termofolií, která se používá ve vesmírném průmyslu. Ve druhé části je obklad ze zrcadel potřebných pro výrobu mikroskopů. Tyto dva materiály představují svět mikro a makro,“ popsal jeden z tvůrců Jan Machát.

Pomocí projekce umístěné v kvádru ukazuje model dva světy. Z jedné strany promítá 3D modely, které si pozorovatel může přiblížit pohybem ruky až na strukturu vláken, z nichž se skládá mikrosvět. Z druhé strany jsou snímky z NASA a Hubbleova teleskopu. „Z úrovně satelitního snímku krajiny a hvězdné mlhoviny se divák přesune na pozorovatelný vesmír, který svojí strukturou připomíná mikrosvět. Oba světy se tak propojí,“ uvedla další z tvůrkyň Veronika Šmírová.

Exponát, který lidé uvidí v Dubaji také až do března, se od toho na Moravě liší. „Originál pro EXPO je široký 2,5 metru. Jakmile do něj člověk vstoupí, stane se součástí zobrazovaného světa,“ řekl Machát. Od účasti na výstavě si Jihomoravský kraj slibuje příliv talentů. „Nedostatek výborných lidí je v našem regionu fatální, brání nám rozvíjet se. Expo je proto výbornou příležitostí navázat s nimi kontakt,“ řekl zastupitel Jihomoravského kraje a předseda výboru pro meziregionální vztahy Petr Springinsfeld.

Výstavu modelu doplní program VIDA! science centra, Hvězdárny a planetária Brno a interaktivní dílny FabLabu. „Jihomoravský kraj je centrem dvou klíčových oborů, které se zaměřují na elektronovou mikroskopii a vesmírný průmysl. Tyto inovativní obory mění naše životy, ale lidé o nich moc neví. To jsme se rozhodli změnit pomocí této popularizační tour,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Reklama

Související témata:

Doporučované