Hlavní obsah

Úpravy lokality Červeňák v Pardubicích vyjdou až na 50 milionů korun

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Úpravy přírodní lokality Červeňák v Pardubicích potrvají několik let a budou stát kolem 40 až 50 milionů korun. Přírodní ráz oblasti zůstane zachovaný.

Článek

„Je zpracovaná územní studie, dala nám jasný rámec. Na příští rok chceme žádat do rozpočtu na přípravu projektové dokumentace. Mělo by to být rozplánované do čtyř až pěti etap. Pohybujeme se v řádech desítek milionů korun, odhaduji 40 až 50 milionů,“ řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Červeňák je bývalé armádní území a rozkládá se na 19 hektarech, protéká jím řeka Chrudimka. Město ho získalo od armády loni. Ženijní vojsko cvičiště využívalo do roku 1994.

„Nebudou to stavební úpravy, bude tam cestní síť, veřejné osvětlení na cyklostezce, kácení, náhradní výsadba, doplnění mobiliáře,“ řekl Nadrchal.

Studie například navrhuje obnovit ovocný sad, pod ním sportovně-rekreační zázemí ve stylu vojenského cvičiště s herními a cvičebními prvky s vojenskou tematikou doplněné o umělé zákopy a zachovalou obnovenou střílnu.

V objektu bývalého důstojnického klubu, který se dochoval, by měla být vyhlídka. Další vyhlídka má být na viaduktu. Na některých úsecích mají vzniknout cyklotraily s terénními vlnami. Počítá se také úpravami břehů řeky.

Most Zeleňák je opravený od konce předloňského roku. Most Červeňák je kvůli havarijnímu stavu zavřený. „Pořád platí dohoda, že by se měl po opravách zpřístupnit pro cyklisty a pěší,“ uvedl Nadrchal.

Reklama

Doporučované