Hlavní obsah

Uprchlá puma je stále na útěku. Stejnému majiteli už dříve utekl i dikobraz

Foto: Shutterstock, Shutterstock.com

Reklama

Chovatelé ve spolupráci s policií již druhým dnem pátrají po dvouleté pumě. Zvíře uteklo ze soukromého zooparku ve Zvoli poblíž Prahy ve čtvrtek odpoledne.

Článek

„Puma se vrací zpátky, ve dvě hodiny v noci jsme měli jistou stopu a hledali jsme s policií v Březové a v osm ráno byla opět spatřena tady ve vesnici,“ řekl spolumajitel zoo Filip Valášek.

Pátrací skupina se zvětšila a brzy na místo dorazí veterinář s odchytovou klecí a uspávacími prostředky. Pátrání koordinuje policie. V případě, že pumu někdo zahlédne, má se obrátit na linku 158.

Starostovi obce útěk zvířete vadí, problémy s majitelem zvířete a jeho zooparkem má prý dlouhodobě. „Zoo je nelegální, protože je v rozporu s územním plánem obce, kde je v kategorii vesnického bydlení, ve kterém je dovolen chov pouze drobného hospodářského zvířectva,“ řekl starosta Zvole Miroslav Stoklasa.

Obyvatelé obce, které reportéři Seznamu oslovili, byli ale ve čtvrtek poměrně klidní. Strach nepociťují, na život poblíž šelem si prý již zvykli. V kleci tu například žije i dospělý lev.

Čtvrteční reportáž o uprchlé pumě.Video: Rudolf Požár, Seznam Zprávy

„Je to jednou za čas. Myslím, že větší riziko máte na silnici,” řekla o zmizení pumy obyvatelka Zvole. Další by však chtěla takzvanou kontaktní zoo zavřít.

Puma se ztratila také minulý rok, nalezena byla ale již druhý den. Chovatelé ji odchytili poté, co zaběhla do zahrady v nedalekém Vraném nad Vltavou. Ze zooparku se v minulosti ztratil rovněž dikobraz.

Podle mluvčího policie Středočeského kraje Zdeňka Chalupy majiteli zooparku nehrozí ze strany Policie ČR žádný postih, protože zatím nedošlo k trestnému činu.

Reklama

Související témata:

Doporučované