Hlavní obsah

Uprchli před boji mezi armádou a Tálibánem. Teď jim hrozí smrt hladem

Svět bez obalu: Afgháncům, kteří museli během bojů mezi afghánskou armádou a vítězným Tálibánem uprchnout, teď hrozí smrt hladem.Video: RFE/RL

 

Reklama

Mnohé humanitární organizace, které dříve poskytovaly lidem v utečeneckých táborech potraviny a lékařskou péči, opustily zemi po nástupu Tálibánu. Nová tálibánská vláda se o vysídlené občany vůbec nestará.

Článek

Během bojů mezi Tálibánem a národní afghánskou armádou opustily své domovy statisíce Afghánců. Poté, co Tálibán v Afghánistánu převzal moc, bojují o přežití v utečeneckých táborech.

Nazanin přišla v bojích o svého manžela, syna i zetě. S desetičlennou rodinou utekla na západ Afghánistánu. „S dětmi a zbytkem rodiny teď prožíváme velmi těžkou dobu. Peru pro další lidi jejich oblečení, abych vydělala nějaké peníze. Pak mohu koupit třeba i chleba,“ popisuje Nazanin.

Další utečenci, kteří se uchýlili do města Faráh ve stejnojmenné provincii, říkají, že už nemají peníze ani na jídlo. „Nemáme olej, čaj ani jiné zásoby. Hranice jsou zavřené. V Afghánistánu a Íránu není žádná práce. Nejsou tu žádné pracovní příležitosti,“ stěžuje si další uprchlík.

Afghánistán čelí po převzetí moci Tálibánem humanitární krizi. Některá města, včetně Kábulu, uprchlíci zcela zaplnili. „Byla válka, tekla krev, domy byly zničeny, děti osiřely, z žen se kvůli těmto událostem staly vdovy. Všichni jsme museli utéct a uchýlili jsme se do tohoto tábora v Kábulu,“ popisuje další muž.

Situaci zásadně zhoršuje fakt, že mezinárodní humanitární organizace, které těmto lidem v nouzi pomáhaly, ze země odešly. Vysídlení Afghánci říkají, že nová tálibánská vláda se o ně vůbec nestará.

„Bývalá vláda se nám snažila pomoct. Nikomu neublížili. Nyní je u moci Tálibán, který nám sice také neubližuje, ale finančně nám nepomáhá. Tálibán by měl poskytovat pomoc lidem v nouzi. Žijeme teď v tomto rozbořeném domě,“ ukazuje jedna z žen žijící nyní ve Faráhu.

Provinční úředníci tvrdí, že opatření, která by měla těmto vysídleným lidem pomoci, se v tuto chvíli začínají realizovat. „Plánujeme zpracovat žádosti těchto osob. Chceme vytvořit tým, který provede průzkum všech vnitřně vysídlených lidí,“ uvedl pro RFE/RL Yar Mohammad Samim, jeden z místních úředníků.

Jenže pomoc teď v Afghánistánu potřebují miliony lidí. A musí přijít dříve, než začne zima.

V půli září se představitelé OSN dohodli, že se pokusí shromáždit nouzové finanční prostředky na pomoc přibližně 11 milionům lidí. „Členské státy dnes oznámily velmi štědrou humanitární a rozvojovou pomoc na krizi v Afghánistánu ve výši více než 1,2 miliardy dolarů,“ uvedl Martin Griffiths, náměstek generálního tajemníka OSN pro humanitární záležitosti a koordinátor pomoci v nouzi. Britský ministr zahraničí Dominic Raab pak vyzval Tálibán, aby umožnil mezinárodním humanitárním organizacím bezpečně obnovit činnost. „Chci říct, že nebudeme poskytovat pomoc přímo Tálibánu. A proto bude naprosto zásadní, aby mohly humanitární organizace v Afghánistánu zase bezpečně a svobodně působit,“ prohlásil Raab. Je ale otázkou, zda vysídlení Afghánci, kteří teď bojují o přežití, dostanou pomoc včas.

Více v úvodním videu: Další reportáže Rádia Svobodná Evropa najdete v archivu na webu.

Reklama

Doporučované