Hlavní obsah

Uprchlická krize: Cesta k úspěšné azylové politice nevede přes vynucené přijímání uprchlíků

Místo kvót se chce Německo zaměřit na pravidla pro přijímání uprchlíkůVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Německo chce začít řešit jiné otázky ohledně uprchlické krize, nejenom jak běžence rozdělit mezi země. Prohlásil to německý ministr vnitra Thomas de Maizière.

Článek

Německá vláda chce začít řešit jiná témata ohledně uprchlíků než pouze jejich rovnoměrné rozdělení v EU. Podle ministra vnitra Thomase de Maizièra by bylo vhodnější nejprve určit podmínky pro přijímání běženců a stanovit společná pravidla azylového řízení, uvedla agentura Deutsche Presse-Agentur. Německý ministr se takto vyjádřil na jednání Evropské unie v Sofii, kde ministři debatují o azylové politice a ochraně hranic.

Mýty a fakta o uprchlické krizi.

Na otázku, zda by Německo souhlasilo i s takovou reformou systému přijímání uprchlíků, která by nepředpokládala jejich přerozdělování na základě kvót, odpověděl německý ministr: „O tom bychom pak rozhodovali na konci jednání.“

Německo, včetně dalších zemí, uplatňuje princip přerozdělování uprchlíků na základě migračních kvót. Uprchlické kvóty a povinné přijímání běženců odmítá kromě České republiky i Polsko a Maďarsko. Země tak čelí žalobě ze strany Evropské komise. Česko mělo přijmout na 2700 běženců.

Reklama

Doporučované