Hlavní obsah

Uprchlík, který zažil válku a do týmu ho chtěl v minulosti i Vrba. Kdo je fotbalista roku Luka Modrič

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Luka Modrič byl vyhlášen nejlepším fotbalistou roku a už dříve také letošního mistrovství světa.Video: David Janeczek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Luka Modrič dokázal to, co se ještě nedávno zdálo nemyslitelné. Sesadil z trůnu o nejlepšího fotbalistu roku Lionela Messiho s Cristianem Ronaldem.

Článek

Kaká a pak už jen Messi a Ronaldo. Argentinec s Portugalcem vládli deset let světovému fotbalu, oba vyhráli anketu Mezinárodní fotbalové federace FIFA o nejlepšího fotbalistu sezony shodně pětkrát. Dekádu dvou fotbalistů, o kterých se bude mluvit ještě minimálně několik desetiletí, ukončil až kapitán chorvatské reprezentace Luka Modrič.

Ale kdo vlastně je Luka Modrič? Asi každý fotbalový fanoušek ví, že na jaře vyhrál s Realem Madrid už potřetí v řadě Ligu mistrů. To, že do Španělska přestoupil z Tottenhamu, je rovněž ve fotbalové komunitě všeobecně známo. Ale o těžkém dětství, během kterého se z malého Luky stal uprchlík, už ví málokdo.

Když bylo Modričovi pět let, tak začala v tehdejší Jugoslávii občanská válka. „Moje dětství nebylo vůbec snadné, žili jsme ve válečné zóně a během konfliktu zastřelili mého dědu. Žili jsme poté v Zadaru v uprchlických táborech a čas si krátili kopáním do papírového míče,“ nechal se v minulosti slyšet Modrič.

Těžké období v devadesátých letech minulého století zažila celá Modričova rodina v Zadaru, kde má 160 kilometrů vzdálený klub Hajduk Split početnou fanouškovskou základnu. Samotný Modrič Hajduku v dětství fandil, jenže ve Splitu malého Luku odmítli, protože byl příliš malý a hubený. Nakonec se uchytil v Dinamu Záhřeb, u jednoho z největších rivalů Splitu.

V Záhřebu dokázal Modrič vyhrát třikrát chorvatskou ligu, dvakrát tamní pohár a také byl vyhlášen dvakrát chorvatským hráčem roku. Není tedy divu, že se o něj začaly zajímat kluby z celé Evropy.

A právě z chorvatské metropole se v roce 2008 stěhoval do londýnského Tottenhamu. Ještě předtím se ale o něj zajímal tehdejší hlavní kouč Žiliny a asistent u slovenské reprezentace Pavel Vrba.

„Hráli jsme v roce 2007 se slovenskou reprezentací proti Chorvatsku a na posledních dvacet minut nastoupil skvělý fotbalista. Hned jsem říkal v Žilině, jestli ho nechtějí koupit,“ vzpomínal Vrba. „Jenže už tehdy byl Modrič velmi ceněný a pro Žilinu nedosažitelný,“ doplnil současný trenér Plzně.

Později Vrba přiznal, že si tak trochu z tehdejších šéfů Žiliny vystřelil, protože už tehdy bylo jasné, že má Modrič namířeno přímo do velkoklubu a žádné mezizastávky, natož na Slovensku, nepotřebuje.

V anglickém Tottenhamu vydržel Modrič čtyři roky a v éře s Garethem Balem dostal severolondýnský klub znovu mezi užší špičku anglické ligy. A také do Ligy mistrů, kterou si Tottenham v sezoně 2010/11 zahrál vůbec poprvé v novodobé historii. Kohouti tehdy vypadli až ve čtvrtfinále právě s Realem Madrid, do kterého o rok později Modrič přestoupil.

Na Modričově kariéře ale najdeme i pár černých kaněk. V souvislosti s přestupem do Anglie si Modrič zavařil. Během letošního roku byl totiž obviněn z křivé výpovědi při procesu se Zdravkem Mamičem, bývalým šéfem Dinama Záhřeb. Mamič je podezřelý z daňových úniků a ze zpronevěry formou fiktivních dohod během přestupů hráčů Dinama do zahraničních klubů.

Pokud by se obvinění proti Modričovi prokázalo, tak chorvatskému kapitánovi hrozí šest měsíců až pět let natvrdo. Soud v této věci ještě nerozhodl.

Na růžích ustláno neměl Modrič ani po zmíněném přestupu do Realu Madrid v roce 2012. Španělská média i někteří fanoušci popisovali transfer na trase White Hart Line-Santiago Bernabeu jako jeden z nejhorších v historii. S odstupem času jim Modrič dokázal, jak moc se spletli.

Ostatně posuďte sami. Modrič s Realem dokázal vyhrát španělskou ligu, pohár, superpohár a čtyřikrát Ligu mistrů. Ve třiatřiceti letech se současný kapitán chorvatské reprezentace dočkal i toho nejcennějšího individuálního ocenění v kariéře. Navíc v éře Lionela Messiho s Cristianem Ronaldem, což s odstupem času ocení ještě mnohem více.

Reklama

Související témata:
GNK Dinamo Zagreb

Doporučované