Hlavní obsah

Uprchlý pražský imám, obviněný z podpory terorismu, byl dopaden

Bývalý pražský imám Samer Shehadeh. Repro: YouTubeVideo: Seznam Zprávy

 

Reklama

Samer Shehadeh byl v české muslimské komunitě minoritním hlasem, představoval vysoce konzervativní odnož islámu. Ze země zmizel poté, co byl spolu s dalšími dvěma lidmi – svým bratrem a švagrovou – obviněn z trestných činů účasti na teroristické skupině a podpory terorismu. Informaci o jeho dopadení přinesl jako první server Neovlivní.cz.

Článek

Speciální složky policie v zahraničí vypátraly bývalého pražského imáma Samera Shehadeha. Podle Neovlivní.cz by měl být v nejbližších dnech transportován do České republiky.

„Už ho našli, byl zadržen a v nejbližších dnech bude převezen do Prahy,” cituje server vysoce důvěryhodný zdroj z bezpečnostní komunity.

Detaily akce zatím nejsou známy. „Už v minulosti si ale Shehadeh způsobil řadu potíží tím, že nebyl příliš opatrný v elektronické komunikaci. Policie se tak dostala k řadě informací o jeho aktivitách. Je tedy možné, že stejným způsobem poskládala střípky při hledání samotného Shehadeha,“ píše autorka zprávy Sabina Slonková, spolupracovnice Seznamu.

Shehadeh, který islám studoval v Saúdské Arábii a je palestinského původu, na sebe upozornil před dvěma lety. Tehdy -  v době zvýšeného rizika teroristických útoků v Evropě – rozeslal skrze šifrovací aplikaci vzkaz svým souvěrcům. Varoval je, aby se neúčastnili akce proti terorismu spolu s křesťany.

Kvůli možnému vyhrožování a obavám z jeho radikalizace jej obratem začaly vyšetřovat bezpečnostní složky. Zkraje letošního roku pak Shehadeha spolu s jeho bratrem a švagrovou policie obvinila z terorismu. Někdejší imám zmizel ze země.

Zmizení pražského imáma a situací v muslimské komunitě se věnovala Sabina Slonková v pořadu Uzávěrka. Připomeňte si její zjištění.Video: Seznam Zprávy

Čeho přesně se měla skupina dopustit?

Shehadeha viní policie i z toho, že dojednal uzavření sňatku podle práva šaría mezi svým příbuzným a Češkou, která dříve žila v Hoříně na Mělnicku. Podle obvinění této ženě dával rady, jak se dostat díky převaděčům přes turecko-syrskou hranici. Sňatek byl uzavřen, ačkoliv se oba obvinění nikdy před tím neviděli, ani spolu nemluvili.

„Zajišťuje zázemí bojovníka teroristické skupiny vařením, praním potřebných věcí a zejména morální podporou, kdy společně cvičí se zbraní, kterou mají doma,“ popsala policie v obvinění detaily z jejich rodinného života.

Bratra Shehadeha a jeho manželku stíhá policie, protože se podíleli na činnosti jedné ze sesterských organizací al-Káidy v Sýrii. Muž dokonce podle vyšetřovatelů prošel i jejím výcvikem.

Za trestné činy, z nichž je trojice obviněna, stanoví české zákony trestní sazbu od 5 do 15 let vězení.

V Hoříně na Mělnicku. Pátráme po Češích, kteří se zapletli s Al-Káidou (natočeno v lednu 2018).Video: Radek Nohl

Reklama

Související témata:

Doporučované