Hlavní obsah

Upřednostněte důstojnost uprchlíků před národní bezpečností, vzkazuje papež světu

Papež radí vládám, aby byly v otázce migrační krize k uprchlíkům vstřícnější.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Cílem papeže je položit základy pro dvě globální dohody týkající se migrace, které by mělo přijmout Valné shromáždění OSN v roce 2018. Migrace podle něj není nový fenomén.

Článek

Papež František sepsal 20 akčních bodů, ve kterých shrnuje svá doporučení, jak řešit migrační krizi. Dokument určený především vládám zveřejnil v pondělí vatikánský útvar pro migranty.

Podle papeže je uprchlická krize jednou z největších globálních výzev 21. století. Jeho cílem je položit základy pro dvě globální dohody týkající se migrace, které by mělo přijmout Valné shromáždění OSN v roce 2018.

„Na migraci se ale nemá nahlížet jako na nový fenomén. Jde o přirozenou lidskou reakci na krizi. A také důkaz vrozené touhy každé lidské bytosti po štěstí a lepším životě daleko od chudoby, hladu a války," napsal papež do prohlášení.

Mezi akčními body je kromě zajištění bezpečné migrace například zákaz svévolných deportací migrantů, požadavek širšího užívání humanitárních a studentských víz a větší podpora pro státy, které migrace zatěžuje nejvíce.

Podle operačního datového portálu, který zřizuje Organizace spojených národů, do Evropy tento rok dorazilo 121 000 migrantů, z toho 97 000 jich zamířilo do Itálie.

Reklama

Související témata:

Doporučované