Hlavní obsah

Úprk do kosmu? „CK Vesmír“ se hlásí víc zájemců, čímž snižuje ztráty

Úprk do kosmu? Vesmírné cestovce se hlásí víc zájemců, čímž snižuje ztráty.Video: Jan Marek, Youtube.com

 

Reklama

Odstávka ekonomik prohlubuje ve světě i Česku odhady propadů hospodaření. Soukromá cestovka Virgin Galactic britského miliardáře je ale jednou z výjimek: vydělává na lístcích do kosmu, krátí ztrátu a přátelí se s NASA.

Článek

Suborbitální loď VSS Unity se znovu podívala do vzduchu. Virgin Galactic ji testovala před pár dny, vůbec poprvé po jejím únorovém přesunu z Kalifornie na základnu v Novém Mexiku. Od března totiž firma zkoušky stopla kvůli opatřením proti koronaviru, píše magazín The Verge.

Virgin Galactic v boji s koronavirem.

Šéf už narozeniny v kosmu asi nestihne

Raketoplán tak byl u hranice vesmíru stále pouze dvakrát celkem s pěti lidmi. Minulý pátek testoval jenom klouzavý let o nižší výšce. Cílových 80 kilometrů by však soukromá cestovka při prvním komerčním letu ráda pokořila ještě letos. A to se svým majitelem, britským miliardářem Richardem Bransonem. Termín jeho červencových 70. narozenin už však ve hře spíše není.

Richard Branson.

Investoři, zákazníci, a dokonce státní vesmírné agentury ale Virgin Galactic pořád fandí. O nové spolupráci informoval například i server Space.com.

Desítky milionů k inkasování

Firma oznámila za první letošní čtvrtletí snížení své finanční ztráty. Oproti prosinci o 13 milionů na 60 milionů dolarů. O lístky ke hranici kosmu navíc projevilo zájem dalších 400 lidí.

Hospodaření a noví zájemci.

Rezervace stála každého zájemce tisíc dolarů, lístek je ale ve finále vyjde na čtvrt milionu. Virgin Galactic tak do budoucna počítá s příjmem 100 milionů dolarů jen na těchto nových lístcích. A to ještě čeká na 70 milionů ze 600 rezervací, které měla už předtím. Lístek má třeba i Leonardo DiCaprio nebo Justin Bieber.

V poslední řadě teď firma oznámila také partnerství s NASA. Americký vesmírný úřad by mohl Virgin Galactic pomoct s vývojem nadzvukového letounu pro ultrarychlou leteckou dopravu na Zemi.

Předchozí rezervace, zaplacená částka a peníze k doplacení.

Reklama

Doporučované